Cipru este paradis fiscal inca din 1970. Dar, daca la inceput a mentinut impozite si taxe reduse pentru a atrage companiile maritime, care isi inmatriculau navele in Limassol, saltul cel mare nu a venit decat dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Miliardele stranse aveau nevoie de un loc sigur, iar Cipru a devenit destinatia perfecta pentru oligarhi rusi, oameni de afaceri si mafioti.
Intr-un reportaj al Financial Post, Limasol, principalul centru financiar al Ciprului, este caracterizat ca fiind un adevarat paradis pentru oligarhii rusi. "In ultimul deceniu multi rusi si-au cumparat o a doua casa in Cipru. Limasol este plin de magazine scumpe unde moscovitii sunt principalii clienti. Firmele care inchiriaza masini ofera adesea autoturisme luxoase Porsche in locul unor obisnuite Fiat Panda, iar in oras sunt tiparite trei ziare in limba rusa", potrivit publicatiei citate.

Fara indoiala Cipru le-a oferit rusilor o alternativa calda de bun venit la vremea de toamna rece si umeda de la Moscova. Pana si primarul din Limassol vorbeste fluent limba rusa si a studiat la Moscova in timpul perioadei sovietice. Dar, pentru a intelege cat de mare este miza elitelor din Rusia in "afacerea" Cipru, va trebui sa analizam "interesele' oligarhilor. Numai anul trecut, persoane importante de la Moscova si Sankt Petersburg au mutat active in valoare de 60 de dolari miliarde in afara tarii, mare parte in Cipru, scrie Der Spiegel. Acolo, zeci de oligarhi si rechini financiari au infiintat companii off-shore, pentru a-si proteja averile, de furia justitiei ruse controlate de Kremlin.

Prin Cipru sunt controlate adevarate imperii


Lista investitorilor rusi in Cipru este aproape identica cu cea a celor mai bogati oameni din Rusia. De exemplu, impreuna cu un partener, Roman Abramovici (foto), cunoscut pe plan international ca proprietar al unora dintre cele mai mari iahturi si a clubului de fotbal Chelsea Londra, controleaza holding-ul Evraz printr-o societate cu sediul in Cipru, denumita Lanebrook. Millhouse Capital, holdingul care administreaza activele miliardarului rus Roman Abramovici, a anuntat in 2006 ca va achizitiona 41 % din actiunile grupului Evraz, unul dintre primii trei producatori de otel din Rusia.

Un alt magnat financiar si fost candidat la presedintie Mihail Prohorov, care detine companiile miniere din Rusia, a inregistrat Intergeo Management Ltd. in Cipru, in 2008. Magnatul Vladimir Lisin, cu oavere estimata la 15,9 miliarde de dolari, controleaza cea mai importanta companie a sa, o fabrica de otel din Novolipetsk, prin intermediul societatii cipriote Fletcher Holding Ltd.

De asemenea, printre proprietarii altor companii inregistrate in Cipru se numara si unul dintre competitorii lui Vladimir Lisin, si anume Alexei Mordasov - cu o avere in valoare de 15, 3 miliarde dolari, magnatul Vladimir Potanin cu afaceri in extractia si prelucrarea nichelului (14,5 miliarde dolari) si "baronul uleiului" Vagit Alekperov (13,5 miliarde dolari). De aminitit sunt si Suleyman Kerimov (6,5 miliarde dolari), un investitor dubios, care a fost interesat sa preia trei la suta in Deutsche Bank in 2008, si "tarul Internetului" si prieten de-al prim-ministrului Dmitri Medvedev, Alisher Usmanov, afla in topul listei cu cei mai bogati oameni din Rusia anul trecut, cu 18,1 miliarde dolari. Yelena Baturina (1,1 miliarde de dolari), sotia fostului primar al Moscovei, Iuri Lujkov, care a fost acuzat de coruptie de catre Kremlin, si-a mutat, de asemenea, o parte dintre active in Cipru.

Insa, cazul magnatului rus, Dmitri Rybolovlev, cu avere de 9 miliarde de dolari si cu afaceri in industria de fertilizatori arata cat de strans sunt interconectati oligarhii rusi cu sistemul financiar cipriot. Cu mai mult de doi ani in urma, Rybolovlev si-a majorat participatia in cadrul Bank of Cyprus la putin sub 10%, devenind cel mai important actionar al celei mai importante banci din Cipru.

In anii '90, Rybolovlev, acum in varsta de 46 de ani, a dezvoltat Uralkali pana la gradul de cel mai mare producator potasa (carbonat, hidroxid sau clorura de potasiu) din Rusia. In 1996, a fost inchis timp de 11 luni cu suspiciunea de implicare in uciderea unui alt om de afaceri, dar a fost achitat in cele din urma din lipsa de probe. Si-a cumparat o proprietate 100 de milioane de dolari in Palm Beach, Florida, de la magnatul in real estate american Donald Trump, in 2008, iar in 2011, fiind un fan ade varat al sportului, a cumparat clubul de fotbal AS Monaco. Detine si un iaht in valoare de 110 milioane de dolari, in timp ce colectia sa de arta include picturi de Modigliani, Van Gogh sau Picasso.

Arme pentru Siria si acuzatii de crima


Dar fugarii de taxe nu sunt singurii atrasi de aceasta insula din Mediterana. "Un traseu clasic de spalare fonduri ilegale trece mai intai prin intermediul companiilor offshore din Caraibe, de exemplu, si apoi ajung prin conturi in Cipru", spune Mark Pieth, pentru Der Spiegel, un expert in dreptul penal elvetian. Acesta citeaza ca exemplu scandalul in care a fost implicat avocatul rus Serghei Magnitsky, care in 2009 a fost torturat pana la moarte intr-o inchisoare din Moscova, aparent, deoarece el ar fi descoperit un caz de coruptie la scara larga, pe care guvernul a incercat sa-l suprime.

Oficialii rusi ar fi deturnat de la stat suma de 230 milioane de dolari, in acest caz, iar 30 milioane dolari au luat calea straintatii prin intermediul bancilor cipriote. Fostul angajator al lui Magnitsky, investitorul Bill Browder, si-a petrecut ani instrumentand crima, fiind convins ca acuzatiile sunt adevarate. Concluziile sale determinat Elvetia sa inghete conturile bancare, precum si Statele Unite sa interzica intrarea pe teritoriul sau a functionarilor rusi implicati in acest caz, declansand proteste din partea guvernului in timpul presedintelui Vladimir Putin.

Un alt caz mentionat de catre The Guardian, este cel al misterioasei nave ruse de transport marfa, Chariot SM, care a acostat in portul cipriot Limassol, in luna ianuarie a acestui an, nevoita sa caute adapost in fata unei furtuni violente. La bordul acestei nave erau ascunse patru containere pline cu 60 de tone de munitie pentru cele brele AK-47 si pentru lansatoare de rachete. La expeditor era trecut producatorul de arme moscovit, Rosoboronexport, in timp ce la cumparator nu era nimeni altul decat guvernul sirian.

Cipru, membru UE din 2004, ar fi trebuit sa confiste marfa gasita, dar a incalcat in mod flagrant embargoul strict dictat de UE privind livrarile de arme catre regimul sirian, care anul trecut a fost violent implicat in uciderea propriilor cetateni si a protestatarilor anti-regim. Oficialii ciprioti au permis navei sa paraseasca portul dupa ce au primit asigurari vagi ca marinarii acesteia vor modifica ruta. Chariot SM a realimentat si s-a oprit apoi in portul sirian Tartus, unde a livrat marfa.

Reticenta Ciprului de a-l ofensa pe Vladimir Putin este de inteles. Kremlinul a livrat deja un ajutor de 2,5 miliarde euro, valabil pana in 2016, pentru a salva economia Ciprului, iar presedintele Rusiei va avea ultimul cuvant de spus pentru un alt imprumut, estimat la 5 miliarde de euro. Nicosia cere, de asemenea, ca rata dobanzii pentru primul imprumut, de 4,5% sa fie redusa, din considerente economice evidente, scrie ekathimerini.com.

Cel mai probabil rusii vor solicita o forma de compensatie pentru o astfel de investitie. Un port naval in Cipru pentru flota rusa si accesul la rezervele de gaze naturale ale tarii sunt printre recompensele pe care Moscova le-ar putea cauta, potrivit Business Insider. Rezervele de gaze sunt una, dar un port? Acum devine interesant! Si un reminder despre asezarea geografica a Ciprului:
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri