Delegatia FMI in Cipru, condusa de Delia Velculescu, a pus sub semnul intrebarii planurile guvernului cipriot pentru sectorul bancar, ridicand noi obstacole in calea unui acord necesar pentru a evita intrarea tarii in colaps financiar, scrie Mediafax, intr-o perioada in care o criza alimentara este iminenta.
Velculescu afirma ca planul de a salva industria financiara a tarii trebuie sa includa si o divizare a Bancii Ciprului, pe langa restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki) propusa de oficialii ciprioti, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Initial, FMI parea ca accepta planul propus, potrivit unor surse din guvernul cipriot.

O noua problema aparuta in discutiile dintre Cipru si Troica priveste plata unor fonduri de 9 miliarde de euro accesate anterior de Cyprus Popular Bank de la Banca Centrala Europeana prin mecanismul de lichiditate de urgenta. Oficialii ciprioti si reprezentanti ai BCE, FMI si UE incearca sa ajunga la un acord inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro duminica seara. Cipru trebuie sa-si asigure din surse proprii fonduri de circa 5,8 miliarde de euro, pentru a debloca imprumuturi de 10 miliarde de euro de la statele euro.

PERICOL: urmeaza o criza alimentara!

Intre timp, unele supermarketuri din Cipru au ramas aproape fara alimente, iar situatia ar putea deveni generala saptamana urmatoare, intrucat bancile sunt inchise inca de pe 15 martie, iar furnizorii au inceput sa ceara plata in numerar pentru livrari.

Retragerile de la bancomate au fost limitate initial la 260 de euro, prag redus ulterior la 100 de euro. Masura a fost impusa dupa ce cipriotii au incercat sa-si scoata banii din banci in acest mod.

"Stocurile supermarketurilor sunt suficiente pentru inca doua sau trei zile. Daca nu se ajunge la o solutie curand, iar bancile raman inchise la inceputul saptamanii urmatoare, atunci vor fi probleme", a declarat presedintele Asociatiei Supermarketurilor din Cipru, Andreas Hadjiadamou.
Daca furnizorii isi vor mentine decizia de a livra doar contra platii in numerar, rafturile din supermarketuri vor fi goale, a spus el.

"Pericolul de a avea rafturi goale in supermarketuri este vizibil, avand in vedere ca furnizorii nu vor renunta la decizia lor si nu ne vor ajuta in acesta situatie noua pentru Cipru", a adaugat Hadjiadamou.

Bancile din Cipru, inchise de pe 15 martie, ar trebui sa-si reia activitatea marti. Institutiile de credit au fost inchise pentru a evita retrageri masive, dupa ce statele zonei euro au conditionat imprumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru de impunerea unei taxe pe depozitele bancare. Taxa a fost respinsa marti de Parlament, iar politicienii ciprioti incearca sa gaseasca alternative.

Banca Centrala Europeana a avertizat, insa, ca daca autoritatile de la Nicosia nu ajung la un acord cu UE si FMI pentru un pachet de imprumuturi externe pana luni, va opri accesul instituttiilor de credit cipriote la mecanismul de lichiditate de urgenta.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri