Salvarea Ciprului si moartea lui Boris Berezovski in acest weekend par sa fie evenimente complet separate, dar sunt profund conectate, avand la baza aceeasi tragedie care poate fi numita "blestemul oligarhilor rusi", comenteaza CNBC, citat de Mediafax.
Cipru este o insula minuscula cu un sistem bancar urias alimentat de averile rusilor, miliarde de bani negri trimisi de oligarhi si companii pentru depozitare, spalare si protectie.

Sistemul bancar al Ciprului este construit pe teama rusilor ca banii tinuti in Rusia le-ar putea fi luati in orice moment.

"Ceea ce ne aduce la Boris Berezovski, unul dintre cei mai originali si bogati oligarhi, care si-a construit vasta avere din foste active de stat si resurse naturale, folosindu-se de legaturile cu fostul presedinte Boris Eltan", scrie autorul articolului.

"Viata mea nu are niciun rost"

Dupa intrarea in conflict cu liderul rus Vladimir Putin, Berezovski a fost terminat, un om care a valorat la un moment dat miliarde de dolari, dar a lasat dupa moartea sa active in scadere si obligatii financiare de ordinul milioanelor de dolari.

"Viata mea nu are niciun rost", a declarat Berezovski editiei din Rusia a revistei Forbes, cu numai o zi inainte de moarte, marcand o schimbare radicala pentru un om numit odata un "geniu al raului" de catre presa din Rusia si cunoscut pentru manevrarea plutocratiei, in care puterea statului este manevrata de cei bogati, si a violentei politice.

De fapt, Berezovski a contribuit la crearea blestemului care a dus la prabusirea sa. Prin promovarea aliantei stranse intre superbogati si presedintele rus, Berezovski a devenit dependent de capriciile politice de la Kremlin. Si ce da Kremlinul poate sa ia inapoi. Berezovski s-a alaturat astfel lui Mihail Hodorkovski si altor oligarhi decazuti care au intrat in conflict cu Putin.

In consecinta, bogatii rusi s-au grabit sa isi scoata banii si familiile din tara de teama ca averile lor, sau chiar mai rau, ar putea sa le fie luate.

"Inainte, cumparau o casa doar ca investitie"


Cipru a fost pentru mult timp destinatia preferata a banilor, dar este nesemnificativ fata de zecile de miliarde de dolari plasate de oligarhii rusi in active din strainatate, de la apartamente in New York de peste 80 de milioane de dolari si resedinte de 47 de milioane de dolari in Miami si pana la tablouri de mai multe milioane la Londra si yahturi de 60 de milioane de dolari in Italia.

Agentii imobiliari din New York spun ca tot mai multi cumparatori rusi sunt familii, sotii si copii care se muta definitiv in Statele Unite din motive de siguranta.

"Inainte, cumparau o casa doar ca investitie. Acum intreaba de scoli pentru copiii lor", a spus un agent imobiliar din Miami.
Astfel, chiar daca Putin face campanie pentru atragerea investitorilor bogati in Rusia, multi rusi bogati merg in alta directie, conchide articolul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri