Doua bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, cu capacitate nucleara, au efectuat o misiune de antrenament joi in spatiul aerian sud-coreean, in contextul unor tensiuni puternice cu regimul nord-coreean, a anuntat armata americana, relateaza AFP citat de Mediafax.
Cele doua bombardiere de tip B-2 Spirit, pornite de la baza US Air Force Whiteman, in Missouri (centru), au lansat munitie oarba asupra unei tinte de pe teritoriul sud-coreean, potrivit unui comunicat al fortelor americane stationate in Coreea de Sud.

Acest zbor, care se inscrie in cadrul unor vaste exercitii comune organizate anual de fortele armate americane si sud-coreene, "demonstreaza capacitatea Statelor Unite de a realiza fara intarziere si fara restrictii lovituri de precizie la distanta", se arata in comunicat.

Anuntul ar urma sa provoace o reactie puternica din partea Phenianului, care a amenintat deja Washingtonul cu lovituri pe teritoriul american, Insulele Guam sau Hawaii, ca riposta la zboruri de antrenament cu bombardiere de tip B-52 in spatiul aerian al Coreei de Sud.

Avionul de tip B-2, utilizat pentru prima data in Serbia, in 1999, iar ulterior in Afganistan si Libia, in 2011, "este un element important al capacitatii de disuasiune (...) a Statelor Unite in regiunea Asia-Pacific", se precizeaza in comunicatul armatei americane.

Beneficiind de o autonomie de 11.000 de kilometri, avionul de tip B-2 este conceput pentru misiuni speciale de bombardare strategica, de la mare altitudine (pana la 15.000 de metri), in spatele liniilor inamicului.

El poate transporta pana la 18 tone de armament conventional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 "antibuncar".

De la inceputul lui martie, cand au fost adoptate noi sanctiuni ONU impotriva Phenianului, Coreea de Nord si-a intensificat retorica belicoasa, amenintand in mod regulat Seulul si Washingtonul, aliatul acestuia, cu "lovituri militare" si un "razboi total".

Aceste sanctiuni ONU reprezinta un raspuns la testul nuclear efectuat pe 12 februarie de catre nord-coreeni. Tensiunile din peninsula s-au intensificat la inceputul lui decembrie, in urma unei lansari cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune de catre Phenian, o actiune interzisa de sanctiuni ONU adoptate anterior.

Hagel promite o sustinere "neclintita" Seulului

Secretarul american al Apararii Chuck Hagel a reafirmat "angajamentul neclintit al Statelor Unite de aparare a Coreei de Sud" in fata amenintarilor nord-coreene, intr-o convorbire telefonica cu omologul sau sud-coreean, miercuri, a anuntat Pentagonul, relateaza AFP.
In cursul convorbirii sale cu Kim Kwan-jin, Hagel a promis "angajamentul neclintit al Statelor Unite fata de alianta cu Republica Coreei, mai ales in aceasta perioada de tensiuni puternice in Peninsula Coreeana", a declarat George Little, un purtator de cuvant al Pentagonului, citat intr-un comunicat.

Cei doi au evocat semnarea saptamana trecuta a unui nou pact militar intre cei doi aliati. Acest acord prevede un raspuns comun inclusiv in cazul unei provocari minore din partea Coreei de Nord, ca de exemplu o incursiune "limitata" a trupelor nord-coreene catre Coreea de Sud.

Sursa foto: af.mil

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri