Jumatate dintre bulgari nu prea stiu ce sa faca cu banii lor, arata un studiu facut de catre Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) in tari din Europa Centrala si de Est, informeaza Rompres. La intrebarea 'in care domeniu dvs. si familia dvs. ati dori sa investiti in urmatoarele 12 luni?', 48% dintre participantii la ancheta sociologica din Bulgaria au raspuns 'Nu stiu'. La acest indicator mult mai neinspirati sunt romanii, care in proportie de 52% nu stiu pe ce anume sa cheltuiasca banii.

17% dintre bulgari vor cheltui, in principal, anul viitor pe autoeducare si educarea copiilor lor, 16% dintre ei planifica sa-si repare dantura sau sa-si rezolve alte probleme legate de sanatate. Cand a venit vorba de evenimente familiale, nunti sau zile de nastere, dintre totii reprezentantii tarilor din Europa Centrala si de Est, bulgarii s-au dovedit a fi cei mai zgarciti. Numai 5% dintre bulgarii anchetati au de gand sa cheltuiasca banii pentru asemenea evenimente, in timp ce 25% dintre sloveni au de gand sa organizeze petreceri familiale anul viitor.

Pentru a avea bani pentru vacante si practicarea unui sport, precum si pentru tratamente de sanatate, bulgarii fac imprumuturi, mai se spune in studiu. Tot prin credite sunt achizitionate aparatura casnica si electrotehnica, precum si o masina noua. in analiza BA-CA, numarul celor care fac imprumuturi in Bulgaria sunt in jur de 400 000 de persoane, iar limita medie de creditare este de 10 000 de leva. Cam un procent dintre bulgari au utilizat credite ipotecare, dar de obicei acestia sunt functionari ai bancilor, iar dimensiunile medii ale unui credit pentru locuinta este de 33 000 de leva. in Bulgaria, circa 25% din afacerile care au la baza un credit ipotecar se realizeaza prin intermediul agentilor mobili.

Bulgarii nu au nici un fel de imaginatie cand folosesc produsele si serviciile bancare. Abia 27% din populatia adulta are un cont in banca (de plati sau card de debit). Datele difuzate mai arata ca serviciile My Banking si serviciile bancare disponibile pe Internet sunt aproape necunoscute in Bulgaria. in comparatie cu Bulgaria, in Slovenia au o relatie cu banca 99% dintre persoanele care au peste 15 ani, la acest indicator aceasta tara depasind Austria si Germania.

In acelasi timp cu aceasta tendinta est-europenii au diminuat folosirea produselor CEC, o scadere mai importanta s-a observat in Croatia. Nivelul Bulgariei in folosirea acestor facilitati si produse s-a pastrat de la 2001 pana in 2005, in momentul de fata doar 12% dintre bulgarii avand un depozit de acest gen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri