Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, analizeaza posibilitatea de a demisiona pentru a grabi alegerea unui nou sef al statului si organizarea de noi alegeri parlamentare, in contextul impasului politic in care se afla tara, afirma surse citate de ziarul La Repubblica.
"Daca principalele forte politice parlamentare nu isi asuma responsabilitatile, lui Napolitano nu ii va mai ramane decat o solutie. Se va gandi cum sa accelereze alegerea noului presedinte", afirma surse citate de ziarul La Repubblica, informeaza Mediafax.

Mandatul presedintelui Napolitano va expira pe 15 mai, iar in ultima etapa nu are dreptul de a dizolva Parlamentul. Astfel, Napolitano se gandeste sa demisioneze pentru a grabi alegerea succesorului sau de catre Parlament, iar noul presedinte va putea dizolva Parlamentul pentru organizarea alegerilor parlamentare in mod anticipat.

Pozitiile principalelor grupuri politice din Italia nu s-au apropiat in urma consultarilor cu presedintele Giorgio Napolitano, tara ramanand in impas politic. Napolitano s-a intalnit vineri cu liderii coalitiei de centru-stanga, coalitiei de centru-dreapta si miscarii populiste si contestatare Cinci Stele. Insa, in urma consultarilor, nu s-a configurat nicio posibila majoritate parlamentara pentru sustinerea guvernului.

Liderul Partidului Poporul Libertatii, Silvio Berlusconi, a constatat ca nu exista alta solutie decat alcatuirea unei coalitii intre fortele de centru-stanga si cele de centru-dreapta. Berlusconi a reiterat, la consultarile cu presedintele Giorgio Napolitano, disponibilitatea de a forma o coalitie cu fortele de centru-stanga avandu-l pe Pier Luigi Bersani sau alt lider democrat ca premier. "Pozitia noastra a ramas cea stabilita dupa aflarea rezultatelor alegerilor. Am fost si suntem in continuare dispusi sa formam un guvern de coalitie la care sa participe Partidul Poporul Libertatii, Partidul Democrat, Liga Nordului si Alegerea Civica", a declarat Berlusconi la finalul consultarilor cu presedintele tarii, excluzand posibilitatea sustinerii unui guvern tehnocrat.

Insa Luigi Zanda, liderul grupului democrat din Senat, a declarat ca este "foarte dificil" sa fie imaginata o coalitie cu principalul adversar, Partidul Poporul Libertatii.

Premierul desemnat Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat din Italia, a anuntat joi seara ca nu are majoritate parlamentara si a cerut interventia presedintelui.

Niciuna dintre principalele forte politice din Italia - coalitia de centru-stanga condusa de Pier Luigi Bersani, coalitia de dreapta condusa de Silvio Berlusconi si Miscarea Cinci Stele, a lui Beppe Grillo - nu au obtinut majoritate in Parlament in urma alegerilor legislative.

Miscarea populista si contestatara Cinci Stele a anuntat, dupa consultarile cu presedintele Napolitano, ca doreste sa formeze singura noul guvern, reiterand ca nu va sustine alta echipa guvernamentala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri