Acordul de bailout convenit de Cipru cu UE si FMI reprezinta o lovitura majora pentru sistemul financiar al statului insular, care incearca acum sa faca fata atacurilor venite din paradisuri fiscale concurente, precum Elvetia, Dubai sau Singapore, iesite la vanatoare de bani rusesti.
Avocatii si contabilii in Cipru, agenti ai oamenilor de afaceri straini, cei mai multi de origine rusa, pe care ii ajuta sa isi ascunda averile pentru a evita taxele mari din alte tari, au fost luati cu asalt in ultimele zile de emailuri si apeluri telefonice din alte centre financiare mondiale, din Europa, Orientul Mijlociu si Asia.

Astfel, bancile si casele de avocatura din paradisuri fiscale rivale incearca sa-i convinga pe strainii afectati de blocarea sistemului bancar cipriot ca banii lor ar fi mai in siguranta in alta parte, beneficiind totodata de discretie.
"Suntem constienti de problemele economice are afecteaza Ciprul in acest moment. Am dori sa va propunem o varianta de actiune: oferim relocalizarea companiei in Malta", se arata intr-un mesaj transmis de o casa de avocatura din Malta, care se lauda cu taxele scazute si cu un "regim flexibil, dar robust" in domeniul serviciilor financiare, potrivit New York Times.

Compania elvetiana Gonthier Group a trimis saptamana trecuta mesaje email catre firmele cipriote de servicii financiare care lucreaza cu oameni de afaceri straini, sugerandu-le acestora sa le propuna clientilor o solutie alternativa in Elvetia. Mai precis, este vorba despre un "vehicul investitional extrem de discret, neclasificat drept cont bancar sau trust si astfel cu mult sub radarul autoritatilor fiscale".

Avocatii si contabilii din Cipru au primit oferte similare din alte paradisuri fiscale, precum Elvetia, Luxemburg, Insulele Cayman, Dubai sau Singapore. Chiar regiunea de nord a Ciprului, controlata de cipriotii de origine turca, se lauda ca bancile de acolo reprezinta o alternativa stabila la sistemul financiar manageriat de cipriotii greci din sudul insulei, adus in genunchi de criza.

Ciprul, paradisul fiscal preferat al rusilor care au ceva de ascuns, si-a construit in ultimii 30 de ani o infrastructura impresionanta de case de avocatura, firme de contabilitate si alte servicii profesioniste, specializate in evitarea taxelor.
La registrul comertului figureaza peste 320.000 de societati comerciale, un numar neobisnuit de mare la o populatie de numai 860.000 de locuitori. Majoritatea sunt firme paravan infiintate de companii straine sau oameni de afaceri bogati care incearca sa-si reduca la minimum cheltuielile cu taxele.

Pagubirea sau disparitia statutului de paradis fiscal a fost invocata din start de politicieni, bancheri si analisti din Cipru drept contraargument fata de accesarea depozitelor bancare de peste 100.000 de euro pentru finantarea recapitalizarii sistemului financiar, principala preconditie a acordului de bailout de 10 miliarde euro incheiat de republica mediteraneana cu guvernele din zona euro si Fondul Monetar International.

Nicholas Papadopoulos, presedintele comisiei pentru afaceri financiare si bugetare din Parlamentul cipriot, considera ca Uniunea Europeana "pedepseste o tara intreaga" pentru a ajunge la banii rusilor. Papadopoulos este unul dintre cei mai vehementi critici ai acordului incheiat de guvern.

Acordul forteaza Ciprul sa reduca semnificativ amprenta sistemului bancar si a industriei financiare in economie, cu restructurarea celei mai mari banci din tara si desfiintarea celei de-a doua ca marime, reformarea sectorului urmand sa fie finantata din depozitele de peste 100.000 de euro.

Desi restrictiile impuse de guvernul cipriot asupra circulatiei capitalului, care impiedica iesirea banilor din tara, firmele din alte paradisuri fiscale offshore deja se bat pentru a atrage companiile interesate sa-si mute activitatile din Cipru.

Statul mediteranean riposteaza prin grupul de lobby Cyprus Fiducyary Association.

"Sectorul bancar este terminat, insa industria serviciilor poate supravietui", a declarat secretarul general al organizatiei patronale, Andreas Marangos, care profeseaza ca avocat in Limassol.

El considera ca rusii care si-au intermediat pana acum afacerile prin Cipru isi vor deschide conturi bancare in alte jurisdictii, dar ar putea ramane pe insula pentru alte servicii offshore.

Industria financiara din Cipru ofera locuri de munca bine platite catorva zeci de mii de locuitori. Somajul din Cipru, aflat deja la 15%, va creste puternic odata cu restrangerea sectorului financiar-bancar, intr-o perioada de recesiune.
Asemenea multor ciprioti, parlamentarul Papadopoulos considera ca Uniunea Europeana si alte guverne au facut un exemplu din statul insular ca paradis fiscal, atitudine incorecta din moment ce alte tari, inclusiv din UE, ofera servicii similare.

"Am facut greseli, dar am cerut ajutor de la Uniunea Europeana tocmai pentru a fi tratati corect", a afirmat el.
Bancile cipriote au atras depozite uriase din strainatate, in special din Rusia, iar activele sectorului bancar, majoritatea credite a caror viabilitate poate fi pusa sub semnul intrebarii, depasesc de opt ori Produsul Intern Brut al tarii.

Un dezechilibru similar poate fi remarcat in Malta, in timp ce in Luxemburg activele bancilor sunt de 22 de ori mai mari decat PIB-ul.

Ambele tari au tinut sa sublinieze in ultimele zile ca sunt foarte diferite de Cipru, in timp ce firmele de servicii financiare din Malta si Luxemburg s-au grabit sa curteze clientii sistemului cipriot.

Nu este clar cati afaceristi au migrat din Cipru in ultimele doua saptamani, insa surse din avocatura sustin ca au asistat deja mai multi straini sa isi deschida conturi bancare in afara tarii.

Potrivit celor mai recente informatii, firmele si persoanele cu bani in Cipru vor pierde 60% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate in depozite bancare pe insula, guvernul urmand sa confiste practic sumele pentru recapitalizarea sistemului bancar, oferind in schimb actiuni la banci la o rata inca necunoscuta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri