Diplomatii straini aflati in post la Phenian pareau hotarati, sambata, sa ramana in aceasta tara, in pofida unui avertisment din partea Coreei de Nord, care le-a sugerat sa evecueze misiunile, in contextul unor puternice tensiuni militare si diplomatice, relateaza AFP.
Puterea de la Phenian, care a instalat a doua racheta cu raza medie de actiune pe coasta de est si ameninta cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, impotriva unor obiective americane, a avertizat vineri ca nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian incepand de la 10 aprilie, potrivit Mediafax.

Insa majoritatea guvernelor straine vizate au sugerat ca nu intentioneaza sa isi retraga personalul de la Phenian imediat. Unele au apreciat ca presiunea exercitata de autoritatile nord-coreene este o stratagema vizand amplificarea ingrijorarii internationale fata de criza din peninsula coreeana.

Germania a anuntat sambata ca ambasada sa la Phenian poate, pentru moment, sa continue sa functioneze. "Securitatea ambasadei germane si expunerea acesteia la pericol sunt evaluate in permanenta. In acest stadiu, ambasada poate lucra", a anuntat, intr-un comunicat, Ministerul german de Externe.

"In ceea ce priveste securitatea ambasadei, exista consultari permanente, in special cu alti parteneri straini care au si ei ambasade" la Phenian, a adaugat ministerul.

Londra si-a exprimat scepticismul cu privire la amploarea avertismentului nord-coreenilor. "Credem ca au procedat la acest lucru in cadrul retoricii tarii lor, potrivit careia Statele Unite constituie o amenintare pentru ei", a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului britanic de Externe.

Sefii misiunilor diplomatice ale celor sapte tari din Uniunea Europeana (UE) prezente in Coreea de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Romania, Cehia si Bulgaria) s-au reunit sambata seara la Phenian pentru a discuta despre situatia creata prin avertismentul regimului.

Purtatori de cuvant ai ministerelor de Externe ai mai multora dintre aceste sapte state au refuzat, ulterior, sa comenteze despre reuniunea lor, trimitand jurnalistii catre o reuniune asupra Coreei de Nord a ambasadorilor celor 27 de state UE ce urmeaza, potrivit unei surse diplomatice, sa aiba loc luni la Bruxelles.

In Coreea de Sud, un oficial guvernamental citat de agentia de presa Yonhap, a apreciat ca diplomatii straini urmeaza sa ignore mesajul Phenianului.
"Majoritatea acestor guverne straine considera mesajul nord-coreean drept un mijloc de a amplificare a tensiunii in peninsula" coreeana a declarat acest oficial sud-coreean sub protectia anonimatului.

ONU nu intentioneaza, de asemenea, sa evacueze. Personalul ONU in Coreea de Nord "ramane angajat in activitatea sa umanitara si de dezvoltare in intreaga tara", a declarat Martin Nesirky, un purtator de cuvant al ONU, la New York.

Phenianul si-a multiplicat in ultimele saptamani declaratiile belicoase, furios din cauza ultimei serii de sanctiuni adoptate de ONU dupa al treilea test nuclear efectuat la inceputul lui februarie si a manevrelor militare comune, in curs, ale Statelor Unite cu Coreea de Sud.

La Washington, un purtator de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a anuntat vineri ca un eventual tir de racheta nord-coreean nu va constitui o surpriza pentru Guvernul american. "Nu am fi surprinsi sa ii vedem actionand in acest fel", a declarat Carney. Phenianul a apreciat ca "orice actiune provocatoare suplimentara va fi regretabila".

Seulul a furnizat precizari despre pregatiri militare nord-coreene. "S-a confirmat ca nord-coreenii au transportat cu trenul, la inceputul saptamanii, doua rachete (de tip) Musudan, cu raza medie de actiune, catre coasta de est, si le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv pentru tir", a declarat un oficial de rang inalt din cadrul Guvernului sud-coreean.

Racheta de tip Musudan are o raza de actiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adica are capacitatea sa atinga Coreea de Sud si Japonia. Cu o incarcatura usoara, ea poate atinge o raza de pana la 4.000 de kilometri si, deci, teoretic, poate ajunge in Guam, o insula in Pacific, situata la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, insula pe care sunt stationati aproximativ 6.000 de militari americani.

Intr-o convorbire telefonica cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul chinez de Externe Wan Yi a subliniat necesitatea ca aceasta criza sa fie solutionata prin dialog. Ban Ki-moon s-a declarat "increzator ca Beijingul va depune toate eforturile pentru a contribui la calmarea situatiei si pentru a ajuta Phenianul sa isi schimbe atitudinea", a anuntat ONU intr-un comunicat.

In plus, accesul in complexul industrial intercoreean Kaesong, transformat intr-un pion in razboiul nervilor, in curs, ramanea inchis sambata, Coreea de Nord refuzand, incepand de miercuri, sa permita sud-coreenilor accesul in incinta, acestia facand naveta zilnic pentru a munci in complex. O serie de camioane sud-coreene incarcate in vederea aprovizionarii complexului, au fost nevoite sa faca drum intors.

Dupa plecarea, sambata, a 92 de salariati sud-coreeni, in complex ramaneau in continuare 516 cetateni sud-coreeni, a anuntat Ministerul sud-coreean pentru Unificare.

Antreprenori sud-coreeni au avertizat ca, daca blocajul transportului de materii prime si angajati continua cateva zile in plus, vor fi nevoiti sa isi inceteze activitatile in acest complex, care aduce devize pretioase Phenianului.

Coreea de Nord a amenintat, la randul ei, cu retragerea din complex, care se afla in apropierea frontierei, a celor aproximativ 53.000 de cetateni nord-coreeni, salariati ai celor 123 de companii sud-coreene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri