Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a gratiat pe fostul ministru de Interne Iuri Lutenko, un aliat al fostului premier Iulia Timosenko (foto), care ispaseste o condamnare la inchisoare pentru abuz de putere, a anuntat presedintia duminica, relateaza AFP.
"Presedintele Viktor Ianukovici a semnat decretul prin care gartiaza sase condamnati, intre care fostul ministru de Interne Iuri Lutenko si fostul ministru al Mediului Gheorghi Filipciuk", a anuntat Cabinetul sau intr-un comunicat.

Presedintia subliniaza ca acest decret se inscrie in cadrul unei relaxari hotarate de Guvernul ucrainean "vizand sa faca legislatia mai umana si sa reduca numarul persoanelor in detentie".

Publicarea acestui decret prezindetial intervine dupa cateva zile de la mentinerea de catre Curtea de Casatie a pedepsei de patru ani imporiva lui Lutenko, incarcerat de la arestarea sa, in decembrie 2010, potrivit Mediafax.

Hotararea lui Ianukovici de a-l gratia pe Lutenko raspunde unor indemnuri repetate din partea unor guverne occidentale si unor emisari speciali ai Parlamentului European (PE) in Ucraina, ca fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski si fostul presedinte PE Pat Cox.

Condamnarile Iuliei Timosenko - care ispaseste o pedeapsa de sapte ani pentru abuz de putere - si lui Lutenko, criticate in mod deschis de catre Occident, care le califica drept "justitie selectiva", se afla la originea unei crize in relatiile dintre Kiev si Uniunea Europeana (UE).

Comunicatul emis de presedintie nu mentioneaza numele opozantei incarcerate, care, potrivit unor observatori, nu are sanse sa iasa de la inchisoare pentru o lunga perioada de timp.

Timosenko a fost premier al Ucrainei in 2005 si de la sfarsitul lui 2007 si pana la inceputul lui 2010, an in care a fost invinsa in alegerile prezidentiale de catre Ianukovici. Opozanta a fost incarcerata, iar ulterior a fost condamnata, in 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri