Coreea de Nord pare sa se pregateasca sa efectueze in urmatoarele zile un nou test de racheta balistica si un al patrulea test nuclear, dupa doua luni de la ultimul test nuclear, care i-a adus o noua serie de sanctiuni internationale, a anuntat Seulul luni, relateaza AFP.
Ministrul sud-coreean pentru Reunificare Ryoo Kihl-jae a anuntat "semne" ale une activitati neobisnuite in jurul principalei instalatii nord-coreene pentru teste nucleare, refuzand sa ofere alte informatii, scrie Mediafax.

Potrivit cotidianului JoongAng Ilbo, aceste miscari observate la instalatia Punggye-ri sunt de aceeasi natura cu cele observate inaintea celui de al treilea test atomic, efectuat la 12 februarie, sanctionat de catre Consiliul de Securitate al ONU si reprezentand sursa tensiunilor in curs din Peninsula Coreea.

"Supraveghem de aproape situatia, care seamana enorm (de mult) cu ceea ce am vazut inaintea celui de al treilea test", a declarat o sursa oficiala, citata de ziar.

Coreea de Nord, care a instalat recent doua rachete cu raza medie de actiune pe coasta de est, ar putea efectua totodata testarea unei rachete, saptamana aceasta, un gest menit sa ii procure concesii din partea Washingtonului, de exemplu cu privire la o reluare fara conditii a negocierilor privind programul nuclear civil.

"Incercam sa stabilim daca este vorba despre o pregatire reala in vederea efectuarii unui test nuclear sau despre o stratagema vizand accentuarea presiunii asupra noastra (Coreea de Sud) si a Statelor Unite", a subliniat aceeasi sursa.

Furioasa din cauza sanctiunilor adoptate de catre ONU dupa al treilea test nuclear, efectuat la inceputul lui ferbruarie, si din cauza unor manevre militare comune, in curs, intre Statele Unite si Coreea de Sud, Coreea de Nord si-a multiplicat, in ultimele saptamani, declaratiile belicoase.

Ca o masura de calmare a situatiei si cu scopul de a-i lasa doar Phenianului responsabilitatea escaladarii, Washingtonul a anuntat sambata amanarea unui test de racheta de tip Minuteman 3, o racheta intercontinentala cu ogiva nucleara, care urma sa aiba loc saptamana aceasta la baza aeriana Vandenberg, in California.

Beijingul, singurul aliat important al regimului nord-coreean, i-a adresat un avertisment dur vecinului sau, a carui economie vlaguita supravietuieste cu ajutorul unor "perfuzii" chineze.

"Nimeni nu ar trebui sa fie autorizat sa arunce in haos o regiune si, cu atat mai putin, intreaga lume, din egoism", a declarat duminica presedintele chinez Xi Jinping, fara sa pronunte nici numele Coreei de Nord si nici pe al Statelor Unite.

- "Niciun semn de razboi la scara mare"
Phenianul a transportat cu trenul, la inceputul saptamanii trecute, doua rachete de tip Musudan, pe care le- instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului.

Racheta de tip Musudan, dezvaluita public pentru prima data la o defilare militara in octombrie 2010, ar avea o raza de actiune teoretica de aproximativ 3.000 de kilometri, adica ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud sau Japonia.

Racheta poate atinge tinte situate la o distanta de aproximativ 4.000 de kilometri, in cazul in care poarta o incarcatura mai usoara. Astfel, in principiu, ea poate atinge Guam, o insula in Pacific situata la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, o insula pe care sunt stationati aproximativ 6.000 de militari americani.

Potrivit lui Kim Jang-soo, un consilier pentru securitate nationala al presedintei Park Geun-hye, Phenianul ar putea sa efectueze acest test catre 10 aprilie, data de la care regimul stalinist a anuntat ca nu va mai putea sa garanteze securitatea misiunilor diplomatice straine.

"Nu exista niciun semn (de pregatire in vederea) unui razboi la scara mare, pentru moment, dar (Coreea de) Nord trebuie sa se astepte la represalii in caz de razboi localizat", a avertizat Kim Jang-soo.

Cele doua teste ar putea avea loc inainte de 15 aprilie, data aniversarii nasterii fondatorului regimului stalinist, Kim Il-sung. Tot cu putin inaintea acestei date, Coreea de Nord a efectuat o lansare - soldata cu un esec - a unei rachete cu raza lunga de actiune in 2012, considerata de Washington drept un tir de racheta balistica.

Japonia a ordonat duminica fortelor sale sa doboare orice racheta nord-coreeana care i-ar viza teritoriul, a anuntat luni un purtator de cuvant al Ministerului Apararii. Ordinul se va traduce prin mobilizarea in Marea Japoniei a unor distrugatoare echipate cu sisteme de interceptare de tip AEGIS.

"Nu exista o mare probabilitate ca aceasta racheta sa vizeze Japonia, dar am hotarat sa ne pregatim pentru orice eventualitate", a declarat o sursa guvernamentala pentru agentia Kyodo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri