Premierul palestinian Salam Fayyad si-a prezentat demisia, in urma unei dispute cu Fatah al presedintelui Mahmoud Abbas, uzat in ultimii ani de tentativa de a da nastere unui stat palestinian viabil, relateaza AFP.
Presedintele Abbas a acceptat demisia premierului sau, cu care a avut un diferend puternic privind demisia ministrului de Finante, a anuntat in cursul serii agentia oficiala Wafa, scrie Mediafax.

El l-a desemnat pe Fayyad, un economist independent foarte criticat de Fatah, sa se ocupe de afacerile curente in asteptarea unui nou Guvern.

"Fayyad s-a intalnit cu Abbas timp de jumatate de ora la Mukataa (sediul presedintiei palestiniene de la Ramallah, n.red.) si i-a trimis scrisoarea de demisie", a precizat un oficial de rang inalt, sub acoperirea anonimatului.

Fayyad, care a implinit recent 62 de ani, si-a anuntat anterior intentia de a demisiona: "Fayyad a asigurat ca nu va ramane la conducerea Guvernului, chiar daca i se va cere acest lucru", a afirmat pentru AFP un oficial palestinian.

In Gaza, Hamas, care a alungat Fatah din acest teritoriu in iunie 2007, determinandu-l pe Abbas sa demita Guvernul dominat de miscarea islamista pentru a-l numi pe Fayyad premier al Autoritatii Palestiniene rivale, a atribuit aceasta demisie unor "divergente interne ale Fatah".
"Fayyad paraseste Guvernul dupa ce a indatorat poporul nostru, iar Fatah trebuie sa isi asume responsabilitatea deoarece el este cel care l-a impus de la inceput", a declarat pentru AFP Sami Abu Zuhri, purtatorul de cuvant al Hamas.

"Acest eveniment nu are legatura cu dosarul reconcilierii palestiniene", a apreciat purtatorul de cuvant, reafirmand ca Hamas era dispus sa aplice dosarul reconcilierii cu Fatah, semnat in 2011 la Cairo.

Liderii israelieni nu au facut niciun comentariu oficial.

Diferendul intre Abbas si Fayyad se refera oficial la demisia, la 2 martie, a ministrului de Finante Nabil Qassis, acceptata de premier dar refuzata de presedinte.

Saptamana trecuta, Consiliul revolutionar al miscarii nationaliste Fatah a criticat "politica Guvernului palestinian marcata de improvizatie si confuzie privind numeroase subiecte financiare si economice".

Inainte de nominalizarea lui Qassis in mai 2012, portofoliul Finantelor era detinut de Fayyad, un independent, in paralel cu functia de sef al Guvernului.

Vineri seara, secretarul de Stat american John Kerry l-a contactat direct prin telefon pe Abbas pentru a-i cere sa rezolve criza cu premierul, potrivit unor surse oficiale palestiniene.

Sursa foto: Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri