OMV Aktiengesellschaft a anuntat ca deciziile parlamentare necesare, care ar fi reprezentat o preconditie pentru fuziunea OMV cu Verbund, nu vor fi luate, informeaza Rompres. Pentru realizarea fuziunii ar fi fost necesara o majoritate de doua treimi a Parlamentului Austriei, pentru transferul pachetului de 51% in Verbund detinut de Republica, catre OMV Verbund.

Companiile austriece din domeniul energiei OMV (petrol, gaz, chimie) si Verbund (electricitate) au anuntat in urma cu circa doua saptamani ca vor fuziona pentru a crea principalul conglomerat din sectorul energetic din Europa centrala.

"OMV, cel mai mare grup petrolier si gazeifer din Europa Centrala, si Verbund, principalul furnizor de energie electrica din Austria, au semnat un acord oficial pentru crearea unui nou grup energetic", au anuntat cele doua societati intr-un comunicat publicat la Viena. Fuziunea celor doua societati avea nevoie de aprobarea expresa a Parlamentului austriac si a Comisiei Europene. OMV trebuia sa obtina si acordul actionarului sau IPC, societate cu sediul in Abu Dhabi, care controleaza 17,6% din capitalul OMV.

Statul austriac, detinatorul a 51% din capitalul Verbund, impreuna cu actionarii minoritari ai furnizorului de electricitate, ar fi putut sa-si schimbe actiunile la un raport de o actiune Verbund pentru 6,5 actiuni in OMV-Verbund. O alta optiune era vanzarea actiunilor Verbund catre OMV, la un pret unitar de 425 euro. Ministrul austriac de Finante, Karl-Heinz Grasser, a indicat ca statul austriac putea sa pastreze o participatie de control de 25% din actiunile noii societati.

Noua entitate, botezata OMV-Verbund, urma sa devina cea mai mare companie austriaca, cu o capitalizare bursiera de aproximativ 29,5 miliarde euro, cu o cifra de afaceri cumulata de peste 18 miliarde euro si aproximativ 52.000 de angajati.

OMV este prezent in 13 tari europene, in special in domeniul distributiei de combustibili. in anul 2004, OMV a semnat un acord in valoare de 1,5 miliarde euro pentru a prelua pachetul majoritar de actiuni in cadrul Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, si a devenit cel mai mare grup petrolier integrat din Europa Centrala. Grupul austriac si-a fixat ca obiectiv dublarea perimetrului de exploatare pana in 2008, astfel ca in anul 2010 sa ajunga in randul celor mai mari companii petroliere din lume.

Verbund realizeaza aproape 90% din productia sa de electricitate la hidrocentralele din Austria, fiind astfel protejat de cresterea costului materiilor prime si a drepturilor de poluare. in schimb, grupul austriac realizeaza jumatate din vanzarile sale in strainatate, aproximativ 28.000 de gigawati/ora exportati in Germania, Franta si Italia, si acopera jumatate din necesarul de energie electrica al Austriei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri