O instanta din Italia a respins cererea procurorilor de a pune sechestru pe active in valoare de aproape 2 miliarde euro detinute de divizia italiana a bancii japoneze Nomura Holdings, intr-o ancheta care vizeaza fraude la Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche institutie de credit din lume.
Procurorii din Siena incearca sa determine daca executivii Nomura au conspirat cu fostii manageri ai Monte Paschi pentru a crea, in 2008 si 2009, instrumente financiare derivate prin care sa ascunda pierderi de pana la 557 milioane de euro inregistrate de banca italiana, potrivit Bloomberg, relateaza Mediafax.

Nomura, cu sediul la Tokyo, nu este anchetata in mod direct, insa procurorii au incercat sa puna sechestru pe active de 1,95 miliarde euro aflate sub controlul subsidiarei italiene a grupului. Activele vizate sunt proprietati aduse drept colateral de Monte Paschi pentru contractele derivate. Totodata, activele sunt incorporate in Germania, situatie care complica ancheta procurorilor italieni.

Banca centrala a Germaniei a respins saptamana trecuta solicitarea Italiei de a pune sechestru asupra activelor, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei, care a precizat ca procurorii italieni ar putea incerca sa obtina un ordin judecatoresc international.

Monte Paschi a cerut in februarie guvernului italian un pachet de bailout de 4,1 miliarde euro, al doilea in utlimii patru ani, acuzand un deficit de capital semnificativ.

Valoarea de piata a bancii a scazut cu 32% din ianuarie, cand au aparut primele informatii privind ascunderea pierderilor prin derivate financiare.

Tranzactia faciliata de Nomura a presupus mai multe etape. Monte Paschi a cumparat obligatiuni guvernamentale italiene cu bani imprumutati de la Nomura. Apoi, banca italiana a preschimbat drepturile asupra dobanzilor cu rata fixa in contul obligatiunilor pentru titluri cu dobanda variabila si a garantat riscul de credit cu active proprii, practic pariind pe cresterea valorii obligatiunilor guvernamentale italiene. Monte Paschi a fost nevoita ulterior sa majoreze colateralul angajat in derivatele cu Nomura, odata ce valoarea obligatiunilor a scazut puternic din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri