Opt companii americane listate pe bursa au directori generali platiti de cel putin 1.000 de ori mai bine decat un angajat obisnuit, arata o statistica realizata de Bloomberg. Dintre cele mai mari 250 de companii americane, cel mai slab platit CEO castiga de „doar” 173 de ori mai bine decat proprii salariati.
Companiile americane au fost obligate de Congres in urma cu trei ani sa faca public raportul dintre salariile directorilor generali si cel al medianei salariilor angajatilor. Totusi, la presiunile companiilor, Securities and Exchange Comission nu a pus inca in aplicare aceste noi reglementari.

Bloomberg a realizat insa propria statistica luand in calcul salariile medii din industria fiecarei companii in parte. Dintre cele 250 de companii avut in vedere, pe primul loc se afla Ron Johnson, fostul CEO al retailerului J.C. Penney, care in 2012 a plecat acasa cu 53,3 milioane dolari in comparatie cu 29.688 dolari - salariul mediu al angajatilor pe care nu i-a concediat in acel an. Rezulta astfel un raport de 1.795, cel mai mare din analiza Bloomberg.

Pe locul al doilea se afla seful retailerului de imbracaminte Abercrombie & Fitch Co, al carui salariu anual de 48,1 milioane dolar este de 1.640 de ori mai mare decat leafa celorlalti angajati.

In top cinci se mai afla si directorul Oracle Larry Ellison, cu un castig de peste 1.280 de ori mai mare decat al angajatilor producatorului de software.

Cel mai prost platit CEO in comparatie cu proprii angajati este CEO-ul producatorului de instrumente de masura Agilent Technologies, care in 2012 a primit un salariu de 173 de ori mai mare decat al angajatilor.

In Romania, companiile listate nu sunt obligate sa furnizeze date despre salariile directorilor generali. Recent insa directorul BVB si oficialii Petrom au dat de inteles ca ar accepta in anumite conditii publicarea salariilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri