Fostul premier bulgar Boiko Borisov, al carui partid s-a clasat pe primul loc in alegerile parlamentare, este considerat un personaj "macho" si charismatic de bulgari, care isi doresc o "mana forte" pentru eradicarea saraciei si coruptiei din tara, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Formatiunea conservatoare GERB, condusa de fostul premier Boiko Borisov, se claseaza pe primul loc, cu 31% din voturi, in scrutinul legislativ din Bulgaria, conform rezultatelor de tip exit-poll.

Potrivit Institutului de sondaje Sova Harris, formatiunea conservatoare GERB (Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei) a obtinut 31% din voturi, in timp ce Partidul Socialist a primit 25-26% din voturi. Miscarea pentru Drepturi si Libertati se claseaza pe locul al treilea, cu aproximativ 10% din voturi.

Pe 20 februarie, cand au avut loc cele mai puternice manifestatii, acest fost pompier si garda de corp a demisionat, declarandu-se afectat de varsarea de sange in cursul unei manifestatii la Sofia.

Aceasta retragere, calculata in opinia multor observatori, a avut drept consecinta deturnarea nemultumirii populare catre intreaga clasa politica, ci nu doar asupra partidului conservator GERB. Organizarea de alegeri legislative anticipate la 12 mai, cu doua luni inainte de termen, nu a oferit protestatarilor suficient timp sa se organizeze.

Masiv, musculos, cu parul ras, tenul bronzat, acest fiu al unui politist si unei invatatoare a intrat in viata profesionala ca pompier. Detinator al centurii negre la karate, el a fost antrenor la clubul Ministerului de Interne. In iunie va implini 54 de ani.

Cand s-a prabusit comunismul, in 1990, Borisov si-a creat o firma de garzi de corp. El s-a ocupat de securitatea fostului dictator comunist Tudor Jivkov, dupa destituirea acestuia, in 1989, iar ulterior de paza fostului rege Simeon al II-lea de Saxe-Coburg-Gotha, la revenirea sa in tara, in 1996, dupa aproximativ 50 de ani de exil.

Fostul rege, devenit premier in 2001, i-a incredintat responsabilitatea operationala a politiei in cadrul Ministerului de Interne si l-a promovat la gradul de general.

Prezent mereu la locul faptei, blamand ineficienta justitiei, el si-a asigurat un nivel important de popularitate, multi cetateni vazand in el "mana forte" impotriva infractionalitatii din tara.

In decembrie 2006, pe cand era primar al Sofiei, el fondeaza partidul Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta), bucurandu-se de o sustinere larga din partea primarilor din tara. Trei ani mai tarziu el preia conducerea unui Guvern minoritar, dupa ce obtine victoria in alegerile legislative, fiind sustinut in mod tacit de catre ultranationalistii din cadrul Ataka.

Renuntand cu usurinta la proiecte nepopulare, el este criticat de catre economisti pentru ca nu a efectuat reforme necesare, in special in sectorul sanatatii publice, educatiei si pensionarii.

Afisand un ton dezinvolt, Borisov este omniprezent in presa, care nu isi prea permitea, inainte de demisie, sa il critice.

O telegrama diplomatica din 2006 a Ambasadei Statelor Unite din Sofia, publicata in mai 2011 de site-ul WikiLeaks, a dezvaluit suspiciuni despre un trecut indoielnic. "Acuzatii l-au legat in trecut pe Borisov de scandaluri de deturnare de petrol, de afaceri ilegale implicand (gigantul petrolier rus) Lukoil si de un trafic major de amfetamina", se arata in acest raport, calificat drept "speculatii" de catre cel vizat.
De cand a devenit premier, Boiko Borisov declara ca locuieste singur intr-o casa de la periferia Sofiei plina de trofee de vanatoare. El nu este casatorit, nu are copii, dar are trei caini din rasa "ciobanesc bulgar".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri