Gripa aviara invarte, pe plan mondial, afaceri de miliarde de dolari. Numai SUA au alocat doua miliarde pentru activitati de prevenire a epidemiei si pentru dezvoltarea unui vaccin. Pana acum, in Romania, statul a scos din vistierie aproape 10 milioane de euro.

La vremuri de razboi se gasesc unii care sa moara si altii care sa prospere facand afaceri mai mult sau mai putin legale. Cinica, regula se aplica nu doar situatiilor de conflict, ci si altor evenimente catastrofale. Cutremurul din Kobe (Japonia), de la mijlocul anilor 90, a adus in buzunarele constructorilor peste 18 miliarde de dolari. Si asta numai pentru refacerea infrastructurii. Ultima venita in familia catastrofelor este gripa aviara. Daca pentru industria alimentara este ca un cutit in inima, pentru industria mondiala a medicamentelor pare un fel de pastila-minune pentru revigorarea afacerilor.

Bursa pro-aviara

Recent, Indonezia a raportat un posibil caz de transmitere a virusului H5N1 de la om la om. Nu exista dovezi nici pro, nici contra, dar informatia a determinat aprecierea actiunilor micilor producatori de vaccinuri si medicamente antivirale. Astfel, actiunile companiei Gilead Sciences au fost cotate la 54,9 dolari, n crestere cu 2,1%, la mijlocul saptamanii trecute. De retinut ca Gilead primeste redevente din drepturi de proprietate asupra medicamentului antiviral Tamiflu, produs de compania Roche Holding. Coincidenta sau nu, Donald Rumsfeld este unul dintre actionarii importanti ai firmei.

n acelasi timp, cotatia actiunilor companiei Novavax a crescut cu 9,6%, la 5,13 dolari, iar actiunile producatorului de vaccinuri Vical s-au apreciat cu 5%, la 6,06%. Actiunile companiei Biocryst Pharmaceuticals au fost cotate la 12,9 dolari, n crestere cu peste 9%. Si aici este ceva de retinut: Biocryst Pharmaceuticals lucreaza n prezent la dezvoltarea unui medicament antiviral numit Peramivir.

Ajutor de la guvern

Insa nu doar piata de capital salta profiturile. Recent, Departamentul american de Sanatate si Servicii Umane a alocat peste un miliard de dolari, sub forma de contracte, companiilor cu activitate n sectorul de biotehnologie, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de productie de vaccinuri. De exemplu, compania Solvay a primit aproape 300 de milioane de dolari, n timp ce grupului GlaxoSmith Kline i-a fost acordata suma de 275 de milioane de dolari. Mi-liardul se adauga unei sume egale alocate de guvernul american in anii anteriori, in special dupa 2003.

Super-productie, super-vanzari

Analistii afirma ca anul trecut cifra de vnzari a companiei Roche (cea care a inventat Tamiflu) a fost de 1,2 miliarde de dolari. Din aceasta suma, peste doua miliarde reprezinta taxele de licenta, adica incasarile din acordarea dreptului de producere a Tamiflu catre terti.

Nici afacerile cu vaccinul antigripal uman nu stau prost. GlaxoSmithKline intentioneaza sa dubleze productia vaccinului antigripal Fluarix, produs in uzina firmei din Dresda. Astfel, GSK va produce 60 de milioane de doze in 2007, fata de 30 de milioane in acest an, urmand ca in 2008 sa ajunga la o cantitate de 80 de milioane.

Romania vine tare din urma

La noi, cele mai bune afaceri s-au facut cu solutiile dezinfectante si kiturile de depistare a virusului. Pentru prima, exista pareri neoficiale care estimeaza ca afacerea se ridica la 3 milioane de euro. Spunem neoficiale, pentru ca Ministerul Agriculturii ne-a comunicat ca nu poate spune decat suma cheltuita pentru despagubiri. Pana la urma, nici pe aceea nu am mai primit-o. Si, apropo de dezinfectie, cine are instalatie de stropit camioane in vamile tarii se alege cu 5.000 de euro pe zi - la un trafic de 150-200 de vehicule.

In ceea ce priveste trusele de evidentiere a H5N1, acestea costa intre 500 si 3.000 de euro. Se pare ca a fost aleasa varianta cea mai scumpa. Tot neoficial va spunem ca importatorii de scule antiaviare s-au ales cu peste 500.000 de euro de la stat. Iar vestile bune continua - pentru acest val de gripa aviara, Guvernul a mai alocat peste 4,5 milioane de euro. Banii vor fi cheltuiti pentru interventii n gripa aviara si despagubiri n urma eutanasierii pasarilor. Suma totala cheltuita de statul roman pana acum se ridica la aproape 10 milioane de euro.
Una peste alta, loc de afaceri profitabile este berechet - tara noastra a semnat recent cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare un acord de imprumut in valoare de 35 de milioane de dolari. Obiectul creditului este combaterea gripei aviare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri