Noul guvern italian, condus de premierul Enrico Letta, a anuntat primele masuri economice din mandat, estimate sa aiba un impact de 3 miliarde euro, printre care suspendarea unei taxe asupra resedintei principale si cresterea resurselor unui fond pentru angajatii aflati in somaj tehnic, scrie Mediafax.
Masurile corespund minimal promisiunilor noului executiv si nu abordeaza principala prioritate nationala identificata de mediul politic, respectiv somajul in randul tinerilor, transmite Wall Street Journal (WSJ).

Totusi, deciziile inaugurale ale cabinetului Letta reprezinta un progres important pentru scena politica italiana, avand in vedere tensiunile din interiorul coalitiei de guvernare, formata din principalele partide de centru-stanga, respectiv centru-dreapta.

Letta, liderul aripii de centru-stanga din coalitie, si vicepremierul Angelino Alfano, reprezentantul formatiunii de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, s-au aratat optimisti dupa sedinta de vineri a cabinetului, ministrii reusind sa evite disputele obisnuite din ultimele saptamani.

"Am inscris un gol din prima incercare", a declarat Alfano, sustinut de partidul de centru-dreapta PdL, care a cerut eliminarea taxei asupra resedintei primare introdusa de fostul premier Mario Monti.

Letta a subliniat ca guvernul a suspendat varianta actuala a taxei, scadenta in iunie, dar intentioneaza sa prezinte in aceasta vara o reforma a codului fiscal in privinta taxarii proprietatilor imobiliare.

Guvernul de la Roma atrage anual venituri de 44 miliarde euro din taxe asupra proprietatilor imobiliare.

Reforma codului fiscal "va ajuta populatia si sectorul constructiilor", a declarat premierul, precizand ca statul va oferi firmelor si companiilor credite fiscale si rate mai reduse de impozitare pe proprietatile unde se desfasoara activitati de productie.

Decizia de a reduce taxele pe proprietate este populara in Italia, unde rata de improprietarire este ridicata, insa reduc spatiul de manevra al guvernului pe un alt front de importanta majora, respectiv reducerea taxelor pe venituri si profit.

Cealalta masura adoptata de noul guvern prevede finantarea cu 1 miliard de euro a unui fond destinat persoanelor aflate in somaj tehnic. Mai precis, fondul vizeaza sprijinirea companiilor astfel incat sa nu reduca numarul de angajati, contribuind la finantarea programelor de somaj tehnic.

Masura vizeaza mai degraba limitarea somajului, fara a contribui la reducerea indicatorului, ajuns la nivelul record de 11,5%.

Letta incearca sa introduca masuri de reducere a taxelor pentru angajatii noi, insa nu a identificat inca o varianta viabila, deoarece un astfel de program va genera costuri ridicate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri