Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) insista asupra faptului ca nu poate impiedica majorarea preturilor la petrol, in timp ce Venezuela continua sa sugereze reducerea productiei, informeaza Rompres. Se estimeaza ca cele 11 natiuni ale OPEC sa voteze pentru mentinerea productiei de titei, la intrunirea de joi de la Caracas.

Venezuela, una dintre tarile fondatoare a OPEC, continua sa sugereze reducerea productiei, considerand ca rezervele de titei sunt peste nivelurile istorice record. Nici o alta tara membra nu pare a sustine aceasta propunere. Presedintele venezuelean Hugo Chavez considera pretul petrolului corect, mai ales ca titeiul din tara este sub 60 de dolari (47 euro). "Suntem chiar pe supraproductie in acest moment", a declarat Chavez.

Pretul barilului de titei a crescut peste 72 dolari (56 euro) marti, mai ales din cauza tensiunilor politice date de lupta pentru controlul cartelului de titei, a declarat secretarul general OPEC, Mohammed Barkindo.

Ministrul petrolului din Qatar, Abdullah al-Attiyah, impreuna cu guvernatorul Kuwaitului la OPEC, Siham Abdulrazzak Razzouqui, au estimat o mentinere a cotelor de productie la 28 milioane barili pe zi, nivel neschimbat din luna iulie a anului trecut. "Piata petrolului este sub controlul complet al geopoliticii si al speculatorilor", a declarat Abdulrazzak Razzouqui.

OPEC poate doar sa incerce sa pastreze o anume banda de fluctuatie a preturilor petrolului, fara a putea sa impiedice un eventual raliu de pret, a adaugat Razzouqui. Ministrul Petrolului din Emiratelor Arabe Unite, Mohamed al-Hamili, a declarat ca un pret cuprins intre 50 dolari (39 euro) barilul de petrol si 60 dolari i s-ar parea rezonabil. Exacerbat de disputa corelata dosarului nuclear iranian si de cererea in crestere din Statele Unite, petrolul a crescut cu 40% fata de anul trecut, ajungand peste 72 dolari barilul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri