Companiile franceze construiesc sau renoveaza cu pierderi financiare mai multe stadioane din Franta, ca parte a pregatirilor pentru campionatul european de fotbal din anul 2016, sperand ca vor atrage astfel contracte mai profitabile de la guverne bogate, precum Qatarul si Rusia, transmite agentia Mediafax.
Eiffage, Vinci si Bouygues anticipeaza ca inovatiile implementate la stadioanele franceze, precum acoperisul retractabil, vor atrage interesul altor state interesate de constructia de arene sportive, pentru a-si recupera pierderile inregistrate in Franta.

Rusia si Qatarul vor gazdui Cupa Mondiala la fotbal in 2018, respectiv 2022, si au alocat fonduri de 85 miliarde de dolari investitiilor in stadioane, infrastructura si facilitati de cazare, potrivit Bloomberg.

Castigarea unor contracte care sa le asigure accesul la o parte din acesti bani este esentiala pentru companiile franceze, in contextul recesiunii de pe piata autohtona si din zona euro, care combinata cu eforturile de reducere a deficitului bugetar nu lasa loc de investitii publice semnificative.

"Pentru noi, acest stadion ne ajuta sa ne etalam abilitatile. Este de referinta pentru noi. Daca il vom putea reproduce, o vom face", a declarat Bertrand d'Herouville, diector de proiect la compania Eiffage pentru stadionul de la Lille, investitie de 324 milioane de euro. Arena de la Lille va avea acoperis retractabil, iar suprafata de joc poate fi retrasa pentru organizarea altor evenimente.

Franta construieste sau renoveaza sase stadioane pentru campionatul european din 2016.

Qatarul si Rusia vor construi sau renova un total de 24 de stadioane pentru cele doua Cupe Mondiale, subliniind ascensiunea economica a tarilor exportatoare de petrol, gaze naturale si resurse minerale.

Companiile franceze de constructii spera ca proiectele castigate pe pietele emergente, in contextul popularitatii in continua crestere a fotbalului, le vor ajuta sa recupereze pierderile inregistrate in Franta.
"Vom putea monetiza si le vom arata prietenilor nostri din Qatar ceea ce facem la Nice si Bordeaux. Este decisiv pentru noi", a afirmat in luna aprilie directorul general al Vinci, Xavier Huillard, dupa ce a turnat, simbolic, prima dala de beton pe santierul noului stadion de la Bordeaux.
Stadionul realizat de Vinci la Le Mans in 2011 a costat 104 milioane euro, clubul local de fotbal promitand initial o chirie de aproximativ 2 milioane euro pe an. Ulterior, Vinci a redus chiria la 600.000 de euro.
In Saint-Denis, in apropiere de Paris, compania mixta formata din Vinci si Bouygues pentru operarea Stade de France, construit pentru Cupa Mondiala din 1998, a fost anuntata de guvern ca nu va mai primi subventia anuala de la stat, in valoare de 12 milioane euro.
La proiectul din Lille, Eiffage sustine ca merge in pierdere, fara a preciza suma exacta, in urma inaspririi reglementarilor privind cutremurele si presiunilor de a termina de urgenta lucrarile.
Pe de alta parte, santierul de la Lille a fost vizitat de oficiali ai comitetului de organizare a Cupei Mondiale din Qatar si a intrat in vizorul unor investitori din Rusia si Africa.
Seful Eiffage estimeaza ca stadionul de la Lille trebuie sa gazduiasca cel putin 15 evenimente non-fotbalistice in urmatorii doi ani pentru a acoperi costurile. Pentru acest an, compania are deja contracte pentru 4 evenimente, inclusiv concerte ale Depeche Mode si Rihanna.
Qatarul, care va cheltui 65 miliarde de dolari in cadrul pregatirilor pentru gazduirea Cupei Mondiale, vrea sa construiasca stadioane cu panouri solare si o retea feroviara de 25 miliarde de dolari. Emiratul are in plan construirea a noua stadioane si renovarea altor trei, licitatiile urmand sa inceapa anul viitor.
In luna septembrie, Rusia a dublat estimarea privind investitiile necesare pentru pregatirea Cupei Mondiale, la 20 miliarde de dolari. Guvernul a alocat alte 50 miliarde de dolari pentru pregatirea Jocurilor Olimpice din 2014 de la Soci.
In Europa, companiile de constructii inregistreaza costuri suplimentare, deoarece se obisnuieste sa opereze arenele dupa livrare. Pe pietele emergente, concurenta pentru atragerea de evenimente este mai redusa, iar bugetele cresc constant datorita expansiunii economice rapide.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri