Politistii sarbi din nordul Kosovo au inceput vineri inchiderea comisariatelor ce depind de Ministerul de Interne sarb, masura prevazuta in cadrul acordului dintre Belgrad si Pristina, asupra normalizarii relatiilor lor, relateaza AFP.
"Comisariatul de politie de la Leposavici (nordul Kosovo), inchis astazi in confirmitate cu acordul incheiat intre Belgrad si Pristina", la 19 aprilie, la Bruxelles, sub egida UE, a declarat pentru AFP comandantul politiei din nordul Kosovo, Radenko Nedeljkovici, refuzand sa ofere mai multe detalii, noteaza Mediafax.

O sursa din cadrul politiei a precizat pentru AFP ca alte trei comisariate ale politiei sarbe din aceasta regiune ar trebui sa fie inchise pana la 20 iunie.

In virtutea acordului, a carui versiune neoficiala a fost publicata de presa, sarbii vor numi seful politiei regionale si vor gestiona tribunalele, acolo unde sunt majoritari, totul "functionand in cadrul institutiilor legale din Kosovo".

Expertii de la Belgrad si Pristina continua sa se reuneasca la Bruxelles sub auspiciul UE, pentru a discuta detaliile implementarii acestui plan.

Acordul, chiar daca este aprobat de Parlamentul sarb, se loveste de opozitia manifestata de o parte dintre sarbii din nordul Kosovo, care resping orice varianta in care sunt exclusi din sistemul constitutional si legal al Serbiei.

Potrivit lui Nedeljkovici, o anumita incertitudine planeaza asupra situatiei celor 800 de politisti sarbi din nordul Kosovo, Belgradul cerand ca acestia sa fie integrati in cadrul politiei kosovare, in timp ce Pristina nu accepta decat integrarea unui numar de o suta de politisti.

Acordul de la Bruxelles se refera la gradul de autonomie acordat celor 40.000 de sarbi care locuiesc in nordul Kosovo, o regiune sprijinita de Serbia, care scapa practic controlului Pristinei.

Punerea sa in aplicare este o conditie principala impusa Serbiei in vederea aderarii la UE, pentru stabilirea unei date de incepere a negocierilor de aderare la blocul comunitar.

Belgradul cere obtinerea unei date in timpul urmatoarei reuniuni a Consiliului European, reunit la 27 si 28 iunie.

Pristina spera sa semneze un acord de asociere si de stabilizare cu UE.

Kosovo si-a proclamat in 2008 independenta fata de Serbia, nerecunoscuta de Belgrad, insa progrese considerate altadata imposibile intre Belgrad si Pristina au fost atinse sub egida Bruxelles-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri