Coreea de Nord a propus negocieri la nivel inalt cu Statele Unite, centrate pe programe contestate privind armele nucleare si calmarea tensiunilor in peninsula, la cateva zile dupa anularea brusca a unei reuniuni intre oficiali ministeriali de la Phenian si Seul, relateaza AFP.
"Propunem negocieri la nivel inalt intre Nord si Statele Unite pentru asigurarea pacii si calmarea tensiunilor in Peninsula Coreeana", a declarat Comisia pentru aparare nationala intr-un comunicat difuzat de agentia de presa nord-coreeana KCNA, scrie Mediafax.

Nordul vrea sa aiba "discutii serioase cu privire la o serie de subiecte, inclusiv scopul Statelor Unite de a ajunge la o lume fara arsenal nuclear", afirma comunicatul, presand Washingtonul sa fixeze ora si locul intrevederilor.

Dar "statutul nostru de putere nucleara va fi pastrat pana cand amenintarile nucleare care vin din exterior vor inceta total", avertizeaza Comisia pentru Aparare, cerand Statelor Unite sa renunte la sanctiunile impotriva Nordului. "Toate evolutiile viitoare depind in intregime de o decizie responsabila din partea Statelor Unite".

Washingtonul a semnalat, vineri, ca standardul pentru o reluare a negocierilor cu Coreea de Nord a fost ridicat de tensiunile recente si a cerut din nou Phenianului "actiuni concrete" pentru calmarea ingrijorarilor privind armamentul sau nuclear.

Analistii considera putin probabil ca Washingtonul sa accepte aceasta oferta a Phenianului, daca acesta din urma nu adopta o actiune concreta in vederea denuclearizarii, conditie sine qua non impusa Statelor Unite pentru a incepe un dialog cu Nordul.

"Statele Unite au repetat in mai multe randuri ca nu sunt interesate doar de un simplu dialog", subliniaza Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul. "Nu cred, prin urmare, ca Washingtonul va raspunde acestei oferte, mai ales daca ea nu a fost precedata de negocieri in culise" intre cele doua parti.

Presedintele chinez Xi Jinping, a carui tara este singurul aliat cu greutate al Coreei de Nord, apreciaza, ca si omologul sau american Barack Obama, ca Phenianul trebuie sa inceapa o denuclearizare, a anuntat consilierul pentru securitate nationala al presedintelui, Tom Donilon, la incheierea unei intalniri intre cei doi oficiali, in urma cu o saptamana, in California.

"Nordul este supus unor presiuni pentru a emite cateva semne de reconciliere pentru a evita sa mai fie izolat in aceasta dinamica, mai ales de catre China", a apreciat Kim Yong-Hyun, expert la universitatea Dongguk din Seul.

Presedintele chinez urmeaza sa se intalneasca joi la Beijing cu presedinta Coreei de Sud, Park Geun-Hye.

Negocierile interministeriale dintre Sud si Nord, care ar fi trebuit sa aiba loc miercurea trecuta la Seul, au fost anulate in ultimul moment, dupa ce Sudul a refuzat sa se plieze pe exigentele Nordului privind rangul ierarhic al sefului delegatiei sud-coreene.

Aceasta tentativa de dialog are loc dupa mai multe luni de tensiuni puternice in peninsula, provocate de cel de-al treilea test nuclear nord-coreean, la inceputul lui februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri