Majoritatea turcilor se opun proiectului de amenajare a Parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea unor proteste fara precedent fata de Guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan, si denunta autoritarismul Executivului, potrivit unui sondaj publicat de publicatia Today's Zaman, citata de AFP.
Aproximativ 62,9% dintre persoanele intervievate vor ca parcul sa ramana un spatiu verde, in timp ce 23% sunt de acord cu construirea unei vechi cazarme otomane, dotate cu un centru comercial si un centru cultural, afirma sondajul efectuat de institutul Metropoll, citat de Mediafax.
Miscarea de contestare care afecteaza Turcia de peste doua saptamani s-a nascut din lupta, reprimata violent de catre politie, a unui grup de activisti ecologisti pentru protejarea a 600 de copaci din parc.

Miscarea s-a extins in toata Turcia si s-a transformat in una de contestare a autoritarismului Guvernului turc si intentiei sale de islamiza societatea.

Aproximativ 49,9% dintre persoanele intervievate apreciaza ca Guvernul devine mai autoritar, in timp ce 36% considera ca s-a democratizat si 14,1% refuza sa se exprime, potrivit anchetei realizate telefonic pe un esantion de 2.818 persoane din intreaga Turcie, in perioada 3-12 iunie.
In plus, 54,4% dintre intervievati cred ca Guvernul intervine tot mai mult in modul de viata al cetatenilor sai, iar 40,4% refuza aceasta idee, potrivit sondajului publicat de Today's Zaman, un cotidian islamo-conservator reputat pentru apropierea de confreria liderului religios Fethullah Gülen, criticat de catre Erdogan.

Votarea, la sfarsitul lunii mai, a unei legi care limiteaza vanzarea si consumul produselor alcoolice a fost criticata de catre mediile prolaice din Turcia.

Conform sondajului, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), condus de Erdogan, ar ramane in frunte, in cazul in care alegeri legislative ar fi organizate in aceasta duminica, cu 35,3% dintre intentii de vot, in fata Partidului Republican al Poporului (CHP, prolaic), cu 22,7%.
Today's Zaman nu publica elemente de comparatie referitor la evolutia intentiilor de vot. La alegerile legislative din 2011, AKP a obtinut aproximativ 50% dintre sufragii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri