Dalian Wanda Group, un dezvoltator imobiliar chinez, va investi un miliard de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) intr-un producator britanic de iahturi de lux si in constructia celui mai inalt complex rezidential din Europa, pe un teren din Londra, transmite Bloomberg.
Compania, controlata de miliardarul chinez Wang Jianlin, (foto) va investi 700 milioane lire sterline pentru construirea unei cladiri de 62 de etaje, unde va functiona un hotel si vor fi disponibile apartamente, pe un teren situat pe malul de sud al Tamisei.

Alte 320 milioane lire vor fi platite pentru preluarea a 92% din actiunile Sunseeker International, un reputat producator de iahturi, ale carui ambarcatiuni au aparut in mai multe filme din seria James Bond, potrivit unui comunicat al grupului chinez, citat de Bloomberg.

"Dezvoltatorii chinezi mai mari trebuie sa se extinda pe plan international, deoarece operatiunile locale sunt limitate de legislatia care ingradeste tranzactiile imobiliare cu spatii rezidentiale. Pe deasupra, au suficienti bani", comenteaza un analist chinez.

Londra a devenit o atractie majora pentru investitorii straini odata cu deprecierea lirei sterline, milionari si miliardari din tari precum Rusia, Malaezia sau China achizitionand sau dezvoltand proprietati in capitala britanica. Un exemplu relevant este proiectul Battersea Power Station, unde aproximativ jumatate din apartamente au fost vandute pe plan international.

Totodata, dezvoltatorii din China se extind peste hotare pentru a profita de cererea ridicata pentru proprietati generata de chinezii bogati care calatoresc sau cauta sa traiasca in alte tari.

Cu o inaltime de 205 metri, proiectul Dalian Wanda va fi cea mai inalta cladire rezidentiala din Europa, situata in amonte de Palatul Westminster, a declarat pentru Bloomberg Stephen Vernon, presedintele executiv al Green Properties, firma care a vandut terenul catre investitorul chinez.

Numarul milionarilor din China a crescut cu 4% in ultimele 12 luni, la 2,8 milioane, potrivit datelor prezentate recent de Hurun Research Institute.

"Consumul chinez, in special cel de lux, trece printr-un boom", a declarat miliardarul Wang Jianlin la Beijing, precizand ca anul trecut, cand Dalian Wanda a cumparat un avion privat de la Gulfstream (General Dynamics), alte 5-6 aeronave in constructie erau destinate unor clienti din China.

Pe langa investitia din Londra, compania chineza intentioneaza sa construiasca hoteluri de lux in 8-10 orase din intreaga lume, a adaugat Wang.

Miliardarul a preluat si producatorul de ambarcatiuni de lux Sunseeker deoarece pregateste inaugurarea a trei cluburi de iahting in China, avand nevoie de cel putin 10 nave pentru fiecare.

Sunseeker a vandut in ultimul deceniu 190 de iahturi in Asia, excluzand Australia, peste 60% dintre livrari fiind destinate clientilor din China si Hong Kong.

Cea mai ieftina ambarcatiune produsa de companie costa aproximativ 815.000 de dolari, iar cea mai scumpa poate ajunge la 37 milioane de dolari.

Anul trecut, Dalian Wanda a cumparat lantul american de sali de cinema AMC Entertainment Holdings, pentru 2,6 miliarde de dolari. Un consortiu format din companiile chineze Shandong Heavy Industries si Weichai Group au preluat anul trecut producatorul italian de iahturi Ferretti, iar Zhejiang Geely Holding a cumparat in 2010 producatorul suedez de automobile Volvo Cars.

ABP Holdings Group, un alt dezvoltator imobiliar chinez, a semnat in luna mai un acord cu autoritatile londoneze pentru a transforma o proprietate de 14 hectare din parta de est a Londrei in cel de-al treilea cartier financiar al orasului, dupa City of London si Canary Wharf.

Companiile SP Setia si Sime Darby, din Malaezia, au preluat in luna iulie a anului trecut zona Battersea Power Station din Londra pentru 400 milioane de lire.

Grupul Vanke, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a semnat in februarie un acord cu Tishman Speyer Properties, proprietarul Rockefeller Center New York, pentru dezvoltarea unor complexuri rezidentiale in San Francisco.


Sursa foto: wanda.cn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri