Bursa din New York (NYSE) si operatorul bursier paneuropean Euronext, care regrupeaza bursele din Paris, Bruxelles, Amsterdam si Lisabona, au anuntat, joi seara, ca au cazut de acord cu privire la termenii fuziunii lor, pentru o suma e aproximativ 10 miliarde dolari, informeaza Rompres.
New York Stock Exchange a prezentat, la 22 mai, o oferta de preluare care a fost primita favorabil de conducerea Euronext. in comunicatul difuzat joi seara, cele doua parti au indicat ca s-au inteles cu privire la detaliile acestei operatiuni care va crea o veritabila piata financiara transatlantica. Noua societate, botezata Nyse Euronext, va fi o societate holding de drept american ale carei actiuni vor fi cotate in dolari la bursa din New York si in euro la bursa din Paris. Sediul american al Nyse Euronext va fi la New York iar sediul international va fi impartit intre Paris si Amsterdam, avand la Londra centrul pentru activitatile pe pietele de produse derivate. Euronext a achizitionat in luna ianuarie 2002 piata londoneza de produse derivate London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE).

Potrivit termenilor acestui acord, fiecare actiune NYSE va fi convertita intr-o noua actiune la Nyse Euronext. La randul lor, actionarii Euronext vor primi pentru fiecare actiune 0,980 noi actiuni Nyse Euronext si 21,32 euro in numerar, sau vor putea opta fie doar pentru numerar, fie doar pentru actiuni. Cele doua parti au precizat ca intentioneaza sa finalizeze fuziunea lor in urmatoarele sase luni, dupa ce vor primi acordul autoritatilor penru concurenta din SUA si Europa.

Capitalizare bursiera cat un sfert din PIB-ul Romaniei

Fuziunea dintre NYSE si Euronext, care este de fapt o preluare a Euronext de catre NYSE, va crea o societate cu o capitalizare bursiera de aproximativ 20 miliarde dolari (15 miliarde euro) iar valoarea tuturor societatilor cotate la noua platforma va fi de aproximativ 27.000 miliarde dolari (21.000 miliarde euro). Activitatile din SUA vor fi plasate sub supravegherea Comisiei americane pentru supravegherea activitatilor bursiere (SEC) iar cele din Europa vor fi supravegheate de actualele autoritati europene de reglementare.

Cu toate acestea, NYSE si Euronext au sustinut ca operatiunea este o fuziune intre egali, dovada in acest sens fiind organigrama noii entitati. Astfel presedintele Consiliului de supraveghere de la Euronext, Jan Michiel Hessels, va deveni presedinte al Consiliului de administratie de la Nyse Euronext, in timp ce presedintele Consiliului de administratie de la NYSE, Marshall Carter, va deveni vice-presedinte la Nyse Euronext. Similar, actualul director executiv de la NYSE, John Thain, va ocupa aceiasi functie la Nyse Euronext, iar omologul sau de la Euronext, Jean-Francois Theodore, va deveni director executiv adjunct la Nyse Euronext. John Thain si Jean-Francois Theodore vor fi inclusi in Consiliul de administratie al Nyse Euronext, consiliu compus din 20 de membrii dintre care 11 desemnati de NYSE si noua de Euronext.

Operatorul bursier paneuropean Euronext a luat nastere efectiv la 20 septembrie 2000 prin fuziunea burselor de la Paris, Bruxelles, Amsterdam si Lisabona, care au dat astfel nastere primei piete bursiere transfrontaliere. in prezent la Euronext sunt cotate actiunile a 1.225 de societati, care la sfarsitul lunii aprilie 2006 reprezentau o capitalizare bursiera totala de 2.584 miliarde euro. Zilnic sunt inregistrate peste 900.000 de tranzactii la cele patru platforme de tranzactionare care alcatuiesc Euronext.

New York Stock Exchange (NYSE), este deja cea mai mare bursa din lume in termeni de capitalizare bursiera si totdata una din cele mai vechi burse din lume. Fondata in anul 1792, a devenit, sub numele "Wall Street", simbolul capitalismului. Capitalizarea bursiera a tuturor actiunilor cotate la NYSE depasesete in prezent 21.000 miliarde dolari, dintre care peste 7.000 de miliarde dolari in actiuni non-americane.

Peste 2.800 de societati si fonduri de investitii sunt cotate la "Big Board", dintre care 28 alcatuiesc Dow Jones Industrial Average (DJIA), indicele vedeta al pietelor financiare americane. Cei 1.366 de brokeri carora li se permite efectuarea de tranzactii la NYSE platesc pentru acest drept un pret care in luna decembrie 2005 a atins pragul de patru milioane dolari. in medie peste 1,5 miliarde actiuni sunt cotate zilnic la NYSE, care desi este cea mai mare bursa din lume nu a trecut inca complet in era tranzactiilor electronice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri