Albinele nu produc doar miere, existenta lor fiind cruciala pentru industria alimentara globala. O treime din ce consumam depinde de polenizarea realizata de albine, scrie Business Insider.
Valoarea insectelor care asigura polenizarea in sectorul agricol era estimata in anul 2005 la 208 miliarde de dolari la nivel mondial. Cifra nu include insa valoarea in retail – incepand de la mere si cirese pana la broccoli si dovlecei – sau valoarea mierii produse de albine. Spre exemplu, doar in Marea Britanie contributia albinelor la recoltele agricole este de 413 mil. dolari, in timp ce valoarea estimata in retail este de circa 1 miliard de dolari.

Numarul coloniilor de albine detinute de crescatori a inceput sa scada la nivel mondial pe fondul cresterii bolilor care afecteaza insectele, dezvoltarea parazitilor sau disparitia inexplicabila a familiilor de albine din stupi. In plus, expertii vorbesc si despre instalarea stresului in cazul albinelor transportate in fiecare an cateva sute de kilometri pentru a poleniza diferite zone.

Potrivit statisticilor, in ultimii sase ani apicultorii au pierdut in medie 30% din familiile de albine in fiecare iarna. Mai exact, 10 milioane de stupi au fost pierduti incepand cu 2006, costul unui stup fiind de circa 200 de dolari. Pierderile, evaluate la 2 mld. dolari, sunt suportate de apicultori.

Desi exista mai multe tipuri de insecte care pot asigura polenizarea, albinele sunt cele mai potrivite intrucat sunt usor de administrat in numar mare si polenizeaza cele mai multe tipuri de culturi. De exemplu, migdalul depinde integral de polenizarea albinelor. Fermierii americani folosesc peste jumatate din cele 2,4 milioane de colonii de albine pentru a poleniza in fiecare an aproximativ culturi de migdali in valoare de 3 mld. dolari.

Veniturile pe care apicultorii le realizeaza prin inchirierea coloniilor de albine au crescut in importanta pe fondul dezvoltarii fermelor in ultimii ani.

“In perioada 2004-2006 pretul albinelor care polenizeaza culturile de migdali din California a sarit de la 54 de dolari pe colonie la 136 de dolari”, spune economistul Daniel Sumner din cadrul Universitatii din California.

Daca aceasta crestere a preturilor va continua este o chestiune de timp pana cand consumatorii vor simti presiunea preturilor din magazine si a rafturilor goale.

Marea Britanie pregateste o “strategie nationala de polenizare”

In Marea Britanie albinele salbatice sunt pe cale de disparitie. Conditiile meteo severe din timpul iernii trecute au dus la decesul a unei treimi din numarul coloniilor de albine din Regatul Unit, scrie The Guardian.


In luna aprilie, Uniunea Europeana a interzis folosirea a trei tipuri de pesticide care pot afecta grav albinele.


Sursa foto: razvanpascu.ro

Ce se intampla in Romania?

In 2012 productia de miere din Romania a fost de aproximativ 10.000 de tone pe fondul conditiilor meteo nefavorabile, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Consumul de miere per capita este de circa 500 de grame anual, mult sub cantitatea consumata de germani (2 kg) sau olandezi si belgieni (1,5 kg).

Conform datelor ACAR, numarul familiilor de albine a crescut constant incepand cu 2000 si ajungand in 2010 la 1,27 milioane. O familie de albine are peste 20.000 de albine mature culegatoare.

Efectivul de albine din Romania plaseaza tara noastra pe locul 7 la nivel de Uniune Europeana dupa tari precum Spania, Grecia, Franta, Italia sau Polonia. In privinta productiei de miere ocupam locul 4 dupa Spania, Germania si Ungaria.

Potrivit informatiilor din Programul National Apicol 2011-2013 60% din productia interna merge la export, cele mai importante piete fiind Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Austria, SUA, Canada, Japonia si China.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri