Directorul general al Bancii Vaticanului (IOR) Paolo Cipriani si adjunctul sau, Massimo Tulli, si-au prezentat demisiile, acceptate, luni, de comitetul de supraveghere al bancii si comisia cardinalilor, a anuntat Vaticanul intr-un comunicat, scrie Mediafax.
Functiile lor vor fi asigurate "interimar" de presedintele IOR, Ernst von Freyberg, se precizeaza in comunicat.

"Amandoi au considerat ca aceasta decizie este in interesul IOR si al Sfantului Scaun", iar comitetul de supraveghere al IOR si comisia speciala a cardinalilor (numita la 26 iunie de Papa Francisc) au "luat act de aceasta decizie".

Acest anunt intervine in timp ce o vasta ancheta a fost deschisa in septembrie 2010 asupra functionarii IOR.

Benedict al XVI-lea, apoi succesorul sau, Papa Francisc, au decis sa faca ordine in IOR, numind succesiv noi oficial si instaurand controale din ce in ce mai severe asupra acestui institut.

Ultimul scandal in care a fost implicat este acela in care un prelat al Sfantului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, in varsta de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de politia italiana in cadrul acestei anchete. El este acuzat de spalare de bani si coruptie.

Nunzio Scarano, care lucra la Administratia patrimoniului sediului apostolic (APSA, organism care administreaza bunurile Sfantului Scaun), ar fi incercat sa repatrieze din Elvetia 20 de milioane de euro, "fructul unei fraude fiscale", cu ajutorul altor doua persoane - un subofiter membru al serviciilor de contraspionaj italiene si un intermediar financiar.

Potrivit comunicatului Vaticanului, "Ernst von Freyberg va fi insotit in misiunea sa de Rolando Marranci in calitate de adjunct si de Antonio Montaresi in noul post de «chief risk officer»".

"Sunt bucuros de numirile lui Rolando Marranci si Antonio Montaresi, care sunt profesionisti excelenti", a reactionat von Freyberg, citat de comunicat.

"Din 2010, IOR si conducerea sa au lucrat cu seriozitate pentru a pune structurile si procedurile (IOR) in conformitate cu standardele internationale de lupta impotriva spalarii de bani", a adaugat el.

"Desi noi suntem recunoscatori pentru rezultatele obtinute, este clar in prezent ca avem nevoie de o noua conducere pentru accelerarea ritmului acestui proces de transformare", a apreciat el.

Consiliul de supraveghere a inceput un proces de selectie pentru a numi un nou director general si un director adjunct in viitorul apropiat, a precizat el.

Fondat in 1942 prin decret papal, IOR administreaza 19.000 de conturi apartinand, majoritatea, clerului catolic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri