Functionarea bancii Vaticanului faciliteaza spalarea de bani, afirma responsabilii unei anchete de peste trei ani la adresa institutiei bancare, conform documentelor confidentiale citate de doua jurnale italiene sambata, transmite AFP.
Institutul pentru lucrari religioase (IOR, denumirea oficiala a bancii) nu a realizat controale suficiente asupra clientilor sai si a permis detinatorilor de conturi sa transfere sume importante in beneficiul altora, conform aceleiasi surse.

"Exista un risc ridicat in modul de functionare al IOR, care nu isi identifica clientii cu precizie, putand fi folosit ca un ecran pentru a disimula operatiuni ilegale", scriu anchetatorii intr-un document citat de jurnalul Corriere della Sera, potrivit Mediafax.

Acestia acuza de asemenea bancile italiene care au acceptat transferuri de la IOR fara a verifica originea fondurilor, care au fost transferate ulterior altor banci.

"IOR poate deveni cu usurinta un vector pentru spalarea de bani de origine criminala", subliniaza anchetatorii.

Acestia contrazic de asemenea declaratiile IOR care asigura ca toti clientii sunt congregatii religioase sau clerici.

"Exista si persoane private care, deoarece beneficiaza de o relatie privilegiata cu Sfantul Scaun, pot efectua depozite de bani sau deschide conturi", precizeaza acestia.

Ancheta se axeaza asupra unor transferuri in valoare de 23 de milioane de euro efectuate in septembrie 2010 de catre banca Vaticanului catre organismul de credit italian Credito Artigiano, din care trei milioane de euro au fost transferate catre Banca del Fucino si 20 de milioane catre JP Morgan Frankfurt.

Transferul acestor fonduri a fost aprobat de Paolo Cipriani, atunci director general al IOR si de catre adjunctul sau, Massimo Tulli. Amandoi au demisionat ulterior iar anchetatorii vor sa porneasca urmarirea penala impotirva acestora.

Conform La Repubblica, cei doi sunt de asemenea acuzati ca au realizat zeci de alte transferuri catre JP Morgan.

Papa Francisc (foto) a format o comisie de ancheta asupra bincii si afirma ca pregateste o restructurare profunda a institutiei bancare, una dintre cele mai secrete din lume, aflata in centrul scandalurilor financiare, in cadrul unor reforme mai extinse le birocratiei de la Vatican.

Vaticanul a realizat o reforma a finantelor sale pentru a figura pe "lista alba" a statelor care respecta regulile luptei impotriva spalarii de bani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri