Cel putin 80 de persoane au fost date disparute intr-un orasel din Quebec dupa deraierea si explozia unui tren de marfa, care a distrus o parte din centrul localitatii, a declarat sambata un pompier pentru AFP.
"Erau cel puti 50 de persoane la barul" din Lac-Mégantic, oras cu 6.000 de locuitori, situat la 250 de kilometri est de Montreal. "Nu a mai ramas nimic", a declarat pompierul, sub acoperirea anonimatului. Un val de petrol in flacari a distrus cladirea, a adaugat el. "Cautarile urmeaza sa inceapa oficial duminica in zori", potrivit Mediafax.

Cel putin patru vagoane-cisterna incarcate cu titei au explodat, provocand moartea unei persoane si ranirea alteia, potrivit unui prim bilant provizoriu, si determinand evacuarea a cel putin 2.000 de persoane si distrugerea totala sau partiala a circa 40 de cladiri.

Postul public Radio-Canada anuntase anterior 60 de disparuti in Lac-Mégantic.

"In acest stadiu, bilantul ramane neschimbat. Se vorbeste in continuare de un deces", a declarat, la scurt timp dupa ora 21.30 (04.30 ora Romaniei), un purtator de cuvant al Sûreté du Québec (SQ, politia provinciala), Michel Brunet. "Ne asteptam sa fie si altele", a declarat el.

"Sunt socat, ingrozit de veste. Din nefericire, este clar ca au fost pierderi de vieti omenesti, chiar daca nu se cunoaste inca amploarea", a declarat sambata seara premierul canadian Stephen Harper de la Calgary, in vestul Canadei.

"Gandurile si rugaciunile mele sunt alaturi de oamenii din Lac-Mégantic. As vrea sa le transmit condoleante familiilor victimelor", a adaugat Harper, care a oferit tot ajutorul necesar din partea Guvernului canadian provinciei Quebec, in urma acestei tragedii.

Premierul Quebecului, Pauline Marois, si-a exprimat, la randul sau, "regretul profund" dupa ce a survolat orasul si a vazut "toate acele cladiri arse". "Am resimtit tristete in special pentru oamenii afectati de aceasta catastrofa, centrul orasului este distrus", a subliniat ea.

Incendiile provocate de seria de explozii care a urmat nu erau controlate inca sambata seara, la aproape 20 de ore de la catastrofa, iar autoritatile asteptau sosirea spumei ignifuge din Statele Unite, la 25 de kilometri sud de Lac-Mégantic.

Este posibil ca accidentul sa fi fost produs de un incident mecanic. Un purtator de cuvant al companiei, Christophe Journet, a declarat pentru AFP ca inainte de catastrofa, trenul fusese oprit in satul vecin, Nantes, pentru a se face schimbul de echipa si ca, din motive necunoscute, a inceput "sa avanseze, sa se miste in panta pana in Lac-Mégantic", in timp ce sistemele de franare erau active.

In consecinta, "nu exista niciun mecanic la bordul trenului" atunci cand acesta s-a pus in miscare, a declarat el.

Trenul ce apartinea companiei americane The Montreal Maine & Atlantic numara cinci locomotive si 77 de vagoane si transporta petrol din statul american North Dakota (nord), potrivit vicepresedintelui departamentului de marketing al companiei, Joe McGonigle.

Autoritatile din Quebec au vorbit despre 72 de vagoane care transprtau 100 de tone de petrol fiecare. "Aproximativ zece vagoane au fost securizate si retrase din convoi", a declarat agentia guvernamentala Urgence Québec intr-un comunicat.

O echipa a Biroului pentru securitatea transporturilor din Canada desfasoara o ancheta la fata locului.

Un alt martor ocular, Nancy Cameron, a realizat o fotografie pe care a distribuit-o pe retelele de socializare care arata flacari ce se ridicau dintr-o locomotiva in timp ce trenul se afla in apropiere de satul Nantes, la 13 kilometri vest de Lac-Mégantic.

"Cand am iesit din barul-restaurant, am vazut vagoane venind cu viteza in centrul orasului. Am vazut flacari, am auzit zgomote. Auzeam explozii si era foc peste tot. Am fugit pana la apa", a declarat un martor ocular, Yvon Rosa, pentru Radio-Canada.

Accidentul a creat o ciuperca de foc imensa. Aproximativ 150 de pompieri se luptau cu flacarile, dintre care mai multi veniti din statul american Maine, situat la 25 de kilometri sud de oras.

Aproximativ 40 de cladiri ar fi fost distruse total sau partial de flacari, potrivit Urgence Québec.

Martorii oculari au povestit ca au auzit aproximativ sase explozii mari in timpul noptii.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri