In perioada Razboiului Rece multi dintre letoni se considerau drept europeni blocati la marginea Uniunii Sovietice, si nu parte din acel sistem. Acum, liderii natiunii baltice cauta sa lege Letonia tot mai puternic de Europa de Vest, prin adoptarea monedei euro, cea mult hulita prin alte state europene.
Desi alte state din Uniunea Europeana sunt oarecum multumite de a nu fi parte a Zonei Euro, unde criza datoriilor a creionat o serie de previziuni sumbre cu privire la viitorul mondei unice, liderii letoni au insistat puternic pentru aderare, fiind convinsi ca decizia de a renunta la moneda nationala in schimbul euro conduce implicit la prosperitate si protectie. Miercurea trecuta, ministrii de finante din Uniunea Europeana au aprobat aderarea Letoniei in calitate de al 18-lea membru al zonei euro, urmand statul baltic sa treaca la moneda euro incepand cu data de 1 ianuarie 2014, potrivit The Washington Post.

La o distanta de patru ani de la startul crizei economice in zona euro, multor europeni din cele 17 natiuni care formeaza acest club le lipsesc atat stabilitatea cat si puterea de cumparare a fostelor monede. Dar, Letonia isi doreste sa demostreze ca pentru unele tari, idealuri mai vechi pentru o unitate europeana inca se pastreaza. Pentru Letonia, care imparte o frontiera de aproximativ 200 de kilometri cu Rusia, ispita "euro" tinteste, de asemenea, obiective economice si de securitate.

Cu toate acestea, opinia expertilor este ca multi letoni privesc cu suspiciune moneda euro. Dar guvernul si cei care sustin intrarea in zona euro arata ca sprijinul este in crestere, in comparatie cu acum cateva luni. Ei sunt insa increzatori ca letonii vor invata sa aprecieze moneda unica. "Devine din ce in ce mai evident ca se exista doua viteze de dezvoltare in Europa", a spus primul ministru leton Valdis Dombrovskis (foto). "Nu ne dorim sa apartinem nucleului de baza al Europei?".

Ingrijorarea poporului leton este insa de inteles. Tara vecina, Estonia a trebuit sa contribuie la salvarea financiara a altor state de zona euro care aveau un venit pe cap de locuitor si de doua ori mai mare, iar Letonia s-ar putea vedea intr-un dezastru si mai mare daca politicile fiscale si monetare din zona euro vor impinge Spania, Italia, Grecia sau Cipru intr-o criza si mai profunda.

Mai bine euro decat rubla


Cand a aderat la UE si NATO in 2004, multe opinii au evidentiat ca Letonia isi revendica de fapt un trecut european, intrerupt de tancurile sovietice care au invadat capitala, Riga, in timpul celui al doilea razboi mondial; o istorie recuperata doar partial cand statul baltic si-a declarat independenta fata de Uniunea Sovietica in 1990.

Calitatea de membru al UE a favorizat in Letonia un boom al finantarilor si implicit cresterea interesului oferit de investitorii straini, ceea ce a alimentat dezvoltarea economica rapida a micului "tigru baltic". Insa, ivirea crizei financiare globale a pus decidentii politici letoni in fata unei dileme: sa tipareasca bani sau sa urmeze drumul Terapiei de Soc? In plina austeritate, calea spre redresare si in final spre adoptarea monedei unice a reprezentat un adevarat travaliu pentru Letonia. Cu cinci ani in urma, tara era in genunchi, sustinuta numai de imprumuturile de urgenta de la UE si FMI.

Cetatenii au suferit cea mai grava recesiune inregistrata in UE, economia scazand cu 17,7% in 2009. Zeci de mii de oameni au emigrat, avand un impact dur asupra unei natiuni de 2,2 milioane. Dar, pana la sfarsitul anului 2010, economia a revenit pe crestere din nou. In 2012, a crescut cu 5,6%, cel mai rapid ritm din UE, desi aceasta nu a ajuns la nivelul inregistrat din perioada de pre-criza si saracia afecteaza inca multi oameni.

Cel mai optimist se arata premierul Letoniei, care considera ca a gasit cea mai buna cale de iesire din criza economica. El este impotriva imprumuturilor mari pentru a stimula cresterea economica si sustine reformele structurale cuprinzatoare, chiar daca acestea sunt dureroase. De asemenea, multi politicieni din Letonia sunt de acord ca aceasta cale ar putea reprezenta un model si pentru alte tari. Ei vad Letonia drept un elev model al Europei, facand referire la rata de crestere ridicata a tarii si la bugetele echilibrate.

In opinia decidentilor politici si economici letoni, moneda euro nu este un scop in sine, este o modalitate pentru guvern de a sustine cresterea. Letonii sunt convinsi ca o uniune mare si ermetica a unei monede cum este zona euro poate atrage mai multe investitii decat o zona dominata de o moneda nationala. Facand parte din zona euro scade riscul investitorilor, mai spun acestia, mentionand exemplul tarii vecine, Estonia, ale carei investitii straine aproape s-au dublat in ultimii doi ani, potrivit Deutsche Welle.

"Diferenta intre noi si alte state din Europa este ca noi avem o economie mica, dar deschisa, ceea ce inseamna ca ne putem concentra pe imbunatatirea exporturilor pentru a genera crestere economica", declara Krisjanis Karins, fostul mistru al economiei, actual membru in Parlamentul European. Sustinatorii monedei unice considera, de asemenea, ca adoptarea acesteia ar spulbera definitiv orice indoieli cu privire la stabilitatea investitiilor in Letonia, oferind un impuls economic serios. Letonia desfasoara aproximativ 70% din comertul sau exterior cu tarile din zona euro, iar creditele mai mari sunt exprimate in euro, limitand flexibilitatea unei monede independente.

La aceeasi masa cu bogatii Europei


Anuntul privind adoptarea monedei unice a avut imediat efecte economice asupra economiei Letoniei. Agentia de evaluare financiara Fitch a urcat rating-ul tarii pentru creditele pe termen lung cu un nivel de la BBB la BBB+ - investment grade, cu prognoza stabila, astfel incat guvernului de la Riga ii va fi mai usor sa imprumute bani de pe pietele externe. Pe de alta parte, Letonia si-a redus in ultimii ani datoria publica la 41 de procente, mult sub media europeana de 60 de procente din PIB.

De asemenea, Banca centrala a Letoniei a majorat previziunile initiale de crestere economica pentru 2013 la 4,1% de la 3,6% la inceputul anului si a redus prognoza de inflatie la 0,7% la 1%.

Multi letoni considera ca cel mai bun mod in care tarile mici pot detine putere la nivel international este sa adere la aliante economice si politice, cum ar fi Zona euro si UE. De aceea, si alte state sunt interesate de calitatea de membru al UE. Croatia a devenit al 28-le membru la 1 iulie anul curent, iar Serbia va da startul negocierilor de aderare inainte de sfarsitul anului.

"Tarile mai mici pot sta la masa cea mare a economiilor lumii prin proiecte marete, cum ar fi euro", a declarat secretarul de stat in Ministerul de Externe leton, Andrejs Pildegovics. Spre deosebire de tarile care isi pot permite sa dispretuiasca integrarea, a spus acesta, Letonia nu poate izolata daca isi doreste sa aiba influenta in lume. "Aceasta este cea mai buna optiune", a spus el. "Noi nu suntem in pozitia Marii Britanii. Noi nu avem submarine nucleare".

Ultima natiune care a aderat la Zona Euro a fost Estonia, vecinul de nord al Letoniei, care a renuntat la moneda nationala la 1 ianuarie 2011. Lituania, vecinul din sud al Letoniei, spera s adere in 2015.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri