Statele Unite au solicitat, joi, Chinei sa "respecte regulile" internationale fie ca este vorba de cele in materie de informatii, maritime sau drepturile omului, in cadrul a doua zile de discutii anuale intre cele mai mari doua puteri ale lumii, relateaza AFP.
"In calitate de puteri majore care cauta sa stabileasca un nou model de relatii, tarile noastre au responsabilitatea de a arata retinere in actiunile lor si de a respecta regulile menite sa reglementeze afacerile internationale", a afirmat in cursul acestor intalniri secretarul de Stat american adjunct William Burns, potrivit Mediafax.

"Acesta inseamna sa respectam universalitatea Drepturilor Omului si sa abordam problema furtului informatic al proprietatii intelectuale", a adaugat Burns.

Burns a invitat, de asemenea, China sa "respecte libertatea de navigatie" pe marile Asiei, unde aliatii Washingtonului - Japonia, Filipine si Vietnam - acuza Beijingul ca isi exercita drepturile in mod agresiv.

"Aderarea la aceste reguli si la alte reguli internationale va ajuta la reducerea incertitudinii si, in schimb, va spori securitatea mondiala si o crestere economica solida", a apreciat Burns.

Un oficial american a raportat ca secretarul de Stat John Kerry a fost "foarte hotarat" cu privire la Drepturile Omului, citand mai multe cazuri precise.

Semn al interesului special al Washingtonului pentru aceste probleme, presedintele Barack Obama urma sa aiba joi o intalnire neprevazuta in program cu doi principali oficiali ai delegatiei chineze, a declarat miercuri Casa Alba.

La randul lor, oficialii chinezi au adoptat un ton moderat.

Intrebat la Beijing cu privire la declaratiile de miercuri ale vicepresedintelui american, Joe Biden, care a solicitat Chinei sa inceteze "furturile" prin pirateria informatica, purtatoarea de cuvant a ministerului chinez al Afacerilor externe, Hua Chunying, a raspuns ca doar cele doua state pot face din aceasta problema un "nou punct forte al cooperarii (lor) bilaterale in loc de o sursa de frictiune".

Ministrul chinez al Comertului Gao Hucheng a salutat la randul sau, la Washington, in timpul intalnirilor, progresele realizate cu privire la un proiect de tratat bilateral de investitii.

"Speram ca in urma a ceea ce s-a facut, cele doua parti sa poata demara cat mai rapid posibil negocierile asupra aspectelor importante ale acestui tratat", pentru care discutiile au inceput acum cinci ani, a declarat acesta.

Washingtonul si Beijingul au mai declarat miercuri ca isi vor spori cooperarea in materie de lupta impotriva incalzirii climatice. Cele doua tari impreuna reprezinta peste 40 la suta din emisiile mondiale cu efect de sera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri