Companiile italiene care intampina dificultati in ceea ce priveste finantarea ar trebui sa se orienteze catre serviciile de credit nereglementate, sau asa-numita industrie bancara gri, pentru a investi in afaceri si a reporni cresterea economica, recomanda ministrul italian al Economiei.

Industria financiara "din umbra", care sursele de finantare din afara sectorului bancar, "ar putea ajuta la repornirea economiei", a declarat ministrul Fabrizio Saccomanni in timpul unei intalniri cu bancherii, convocati la Roma pentru o sedinta de brainstorming, scrie Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Serviciile bancare gri sunt practic necunoscute in Italia, o economie unde bursa are o anvergura relativ redusa si unde companiile se bazeaza aproape exclusiv pe creditul bancar si pe averea acumulata. In Europa, industria de credit nereglementata este in general prost vazuta, deoarece de cele mai multe ori iese din sfera de actiune a autoritatilor.

Potrivit Consiliului pentru Stabilitate Financiara, industria bancara gri asigura aproximativ o treime din creditare la nivel mondial. Un raport publicat in acest an de institutie arata ca serviciile bancare nereglementate au crescut cu 6.000 miliarde de dolari fata de anul trecut, la 67.000 miliarde de dolari.

“Noua economie” = noi surse de finantare

In aceasta categorie pot intra servicii precum emisiuni de titluri in diverse forme, credit comercial garantat cu active sau sisteme de credit direct prin care o companie poate obtine bani in mod direct de la institutii precum fondurile de pensii.

Saccomanni s-a referit in mod special la securitizari, finantare de tip mezanin (titluri sau datorii de tip hibrid, utilizate de obicei pentru extinderea afacerilor) si fonduri de obligatiuni.

Italia este in recesiune de doi ani, iar situatia din economie da impresia unei spirale negative, deoarce bancile reduc creditarea, iar masurile de austeritate limiteaza cererea.

Saccomanni, cunoscut drept un apropiat al presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Dragh, a avertizat asupra existentei riscului unei noi scaderi semnificative a creditarii bancare.

El a cerut firmelor de servicii financiare sa-i impinga pe clientii business catre piata de capital. In prezent, companiile italiene isi finanteaza capitalul de lucru in proportie de 80% prin credite bancare pe termen scurt. Ministrul recomanda companiilor sa caute finantare direct de la investitori, sa profite de lichiditatea ampla injectata in piete de bancile centrale si de nivelul ridicat al economiilor.

O bursa pentru firmele mici

Italia a infiintat o piata de capital speciala pentru firmele mici si a legiferat "minibondurile", prin care companiile pot derula operatiuni de finantare pe piata obligatiunilor incepand de la 4 milioane euro.

Bancile italiene si managerii de active par pregatiti pentru tranzitia de la creditul bancar catre alte surse de finantare a economiei, insa legislatia invechita presupune procese riguroase de analiza chiar si pentru modifiicari aparent simple. Spre exemplu, ar putea fi nevoie de amendamente la lege pentru a permite companiilor de asigurari si fondurilor de pensii sa investeasca direct in companii, a declarat pentru WSJ o sursa care a participat la intalnirea dintre ministrul Economiei si bancheri.

O alta problema care limiteaza finantarea in mediul de afaceri italian este reticenta consumatorilor de a cheltui si inclinatia catre economisire.

Italienii dispun de cea mai vasta avere personala din grupul celor sapte mari economii industrializate, insa conform traditiei banii sunt depozitati in strainatate sau investiti in proprietati imobiliare, obligatiuni bancare sau titluri de stat. Pietele obligatiunilor bancare si titlurilor de stat sunt in Italia de peste cinci ori mai mari decat bursa si piata obligatiunilor corporative la un loc.

Marti, Banca Italiei a anuntat ca investitorii retail si-au majorat in luna mai detinerile de obligatiuni guvernamentale italiene cu 20 miliarde euro, acoperind retrageri de 16 miliarde euro din partea investitorilor straini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri