Guvernul german a anuntat luni deschiderea unei anchete privind o colaborare a serviciului sau de informatii cu corespondentul sau american NSA, in urma unor dezvaluiri ale saptamanalului Der Spiegel despre un schimb masiv de date intre cele doua tari, relateaza AFP, relateaza Mediafax.
Cancelaria "a lansat o verificare aprofundata" in acest sens, a anuntat un purtator de cuvant, Georg Streiter, intr-o conferinta de presa obisnuita. Guvernul german ia "foarte in serios" problemele ridicate de informatii publicate de presa germana in weekend, a adaugat el.
"Rezultatele acestei anchete vor fi comunicate in curand" Comisiei parlamentare de control al serviciilor de informatii interne si externe germane, a adaugat Streiter. Aceasta autoritate este indemnata sa analizeze aceasta problema incepand de miercuri si pana vineri, a anuntat el.
Saptamanalul german Der Spiegel a scris, bazandu-se pe documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden, un fugar cautat de Washington pentru spionaj, ca Biroul pentru protectia Constitutiei (serviciul de informatii externe) si serviciile secrete germane (BND) utilizeaza un software pentru supraveghere online apartinand NSA cunoscut sub numele de "XKeyscore".
Potrivit Der Spiegel, acest software permite sa se vada ce cuvant-cheie a introdus o persoana suspecta intr-un motor de cautare pe Internet.
Aceste acuzatii au fost respinse duminica de catre serviciile secrete germane. Directorul serviciilor de informatii interne Hans-Georg Maassen a declaat ca aceste servicii testeaza softwareul, fara sa il utilizeze in activitatea lor. Directorul BND Gerhard Schindler a dezmintit, de asemenea, ideea unui schimb masiv de date intre serviciile american si german.
Un adjunct al unui purtator de cuvant al lui Merkel a aparat colaborarea dintre serviciile germane si alte agentii din lume, catalogand-o drept "indispensabila". "Ea este conditia unei activitati eficiente a serviciilor noastre, cu scopul de a ne proteja tara de pericole" care o ameninta, ca de exemplui "terorismul international", a subliniat el.
"O tara ca Germania nu poate renunta la o asemenea (...) colaborare", a mai declarat purtatorul de cuvant. Insa el a subliniat ca "pe teritoriul german se aplica legea germana (...). Acest lucru este valabil pentru toata lumea din Germania, inclusiv pentru serviciile noastre de informatii".
Asupra lui Merkel, aflata in campanie electorala pentru alegerile legislative de la 22 septembrie, se exercita presiuni, in urma unor dezvaluiri avandu-l ca sursa pe Snowden cu privire la un spionaj american la scara larga in Europa, in special in Germania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri