Uniunea Europeana (UE) si producatorii de panouri solare din China au ajuns la un acord in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru incheierea unei dispute vizand preturile de dumping la care companiile chineze exporta in tarile europene, scrie Mediafax.
Acordul pune capat unor negocieri aprige, care au durat mai multe luni, potrivit Wall Street Journal.

"Pot anunta ca sunt multumit cu oferta referitoare la preturi transmisa de exportatorii chinezi de panouri solare. (...) Este solutia amiabila pe care o doreau atat UE, cat si China", a declarat comisarul UE penrtru Comert, Karel De Gucht.

Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt, a spus un diplomat european. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.

Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.

Intelegerea dintre Comisie si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.

Negocierile referitoare la tarifele antidumping sunt printre cele mai ample derulate de Comisia Europeana pana in prezent, iar unii observatori s-au temut chiar ca ar putea declansa un conflict comercial de proportii intre UE si China.

Acordul urmeaza sa fie transmis spre consultare statelor membre, iar ulterior pentru aprobare comisarilor europeni. Informatii suplimentare ar putea fi publicate dupa eventuala avizare de catre Comisie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri