Metro, cel mai mare retailer german, a avut vanzari de 30,78 miliarde euro in prima jumatate a anului, in scadere cu 2,3% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce profitul net s-a injumatatit, la 15 milioane euro, potrivit datelor prezentate joi de grup.
Pe fondul scaderii cererii din Europa ca urmare a masurilor de austeritate si recesiunii economice, Metro a redus preturile la divizia de retail de electronice pentru a atrage mai multi clienti si a vandut magazinele Real din Europa de Est catre grupul francez Auchan, transmite Bloomberg, relateaza Mediafax.

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) a scazut cu 9% in prima jumatate a anului, 863 milioane euro.
Grupul este prezent in Germania si alte 30 de tari din Europa, Africa si Asia. In Romania, Metro detine 32 de magazine Metro Cash & Carry si 24 de magazine Real. Retailerul francez Auchan va prelua 20 din cele 24 de magazine Real din Romania intr-o tranzactie de 1,1 miliarde euro care a vizat si unitatile din Ucraina, Polonia si Rusia.

Consiliul Concurentei a avizat marti preluarea hipermarketurilor Real de catre Auchan, care va ajunge astfel la o retea de 31 de magazine in Romania.

Dupa preluarea conducerii Metro cu un an in urma, directorul general Olaf Koch a vandut magazinele Real din Europa de Est, precum si divizia Macro UK din Marea Britanie. De asemenea, Koch a retras divizia de retail de electronice Media-Saturn de pe piata chineza si a promis sa se concentreze in acest an pe o gestionare stricta a cheltuielilor, pe fondul reducerii cheltuielilor de consum, strategie reiterata joi odata cu prezentarea rezultatelor financiare pentru prima jumatate a anului si trimestrul al doilea.

"Venitul discretionar si puterea de cumparare a consumatorilor din aproape toate tarile europene sunt inca afectate de masurile de austeritate", a declarat CEO-ul Metro intr-un comunicat.

Comertul retail din Germania a inregistrat in luna iunie o scadere neasteptata, potrivit datelor oficiale prezentate miercuri, sugerand ca increderea consumatorilor este in continuare afectata de temerile legate de revenirea economica a Europei.

Somajul din zona euro se afla la un maxim record de 12,2%, cu aproape 20 de milioane de persoane fara loc de munca.

In trimestrul al doilea, vanzarile Metro au scazut cu 3,6%, la 15,3 miliarde euro, in linie cu estimarile analistilor. Profitul EBITDA a coborat cu 12%, la 276 milioane euro, peste asteptarile pietei, potrivit Bloomberg.

Profitul net a coborat puternic in trimestrul al doilea, de la 113 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut la 19 milioane euro.

Actiunile Metro au deschis joi la Frankfurt in urcare cu 6,1%, dupa ce au urcat cu 23% de la inceputul anului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri