Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de inchisoare in dosarul Mediaset, va trebui sa predea pasaportul si risca sa nu mai aiba dreptul de a candida pentru functii publice timp de sase ani, relateaza ziarul La Repubblica.
Procuratura din Milano a emis vineri ordonanta de executare a pedepsei de catre Silvio Berlusconi, care trebuie sa ispaseasca un an de inchisoare in dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat in arest la domiciliu sau va efectua munca in folosul comunitatii. Silvio Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat in prima instanta si in apel la patru ani de inchisoare pentru frauda fiscala, cu o interdictie de cinci ani privind detinerea de functii publice. Pedeapsa de condamnare la inchisoare a fost confirmata de instanta suprema, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sanctiunii suplimentare, cea de interzicere a functiilor publice. In privinta condamnarii la inchisoare, trei din cei patru ani beneficiaza de o amnistie, astfel ca Berlusconi ar avea de executat doar un an. Insa fostul premier italian ar putea fi plasat in arest la domiciliu sau ar putea efectua munca in folosul comunitatii, scrie Mediafax.

Vineri, Procuratura a trimis si Senatului mandatul de punere in aplicare a sentintei, iar legea prevede ca, in cazul unei condamnari definitive, demiterea din functie sa fie validata de Camera parlamentara din care face parte persoana condamnata. Conform Articolului 1 din Decretul lege din 31 decembrie 2012, aprobat de fostul Guvern Mario Monti, "nu pot candida si nu pot continua sa fie deputati sau senatori cei care au fost condamnati definitiv la pedepse de peste doi ani de inchisoare". Printre delictele mentionate in aceasta lege figureaza nu doar fapte de coruptie, ci si fraudele fiscale, pentru care a fost condamnat Berlusconi. Astfel, Berlusconi ar putea sa nu aiba dreptul de a mai candida cel putin sase ani, indiferent daca va fi confirmata sau nu pedeapsa suplimentara de interzicere a detinerii de functii publice.

In plus, procurorii cer ca Berlusconi sa predea pasaportul normal si pasaportul diplomatic, ca masura preventiva pentru a se evita parasirea tarii inainte de punerea in aplicare a pedepsei.

Silvio Berlusconi ar putea cere gratierea din partea presedintelui Giorgio Napolitano, apropiatii lui argumentand ca doar asa se poate "restabili democratia" in Italia, scrie Corriere della Sera. Liderii grupurilor PdL din Senat si Camera Deputatilor, Renato Schifani si Renato Brunetta, au anuntat ca vor adresa presedintelui Giorgio Napolitano o cerere de gratiere a lui Berlusconi, "pentru restabilirea democratiei in Italia". Solicitarea va fi depusa luni, cand presedintele revine din concediu. "Vom actiona rapid, pentru redarea, conform Constitutiei, a libertatii si democratiei care au fost afectate de aceasta sentinta", a declarat Schifani, liderului grupului Partidului Poporul Libertatii (PdL) din Senatul italian. "Daca solicitarea de gratiere nu va primi un raspuns afirmativ, stim toti ce trebuie sa facem: sa aparam democratia din Italia", a spus, la randul sau, Renato Brunetta, liderul grupului deputatilor PdL.

Presedintia a dat un semnal favorabil initiativei, comunicand ca cererea de gratiere trebuie depusa de titular.
Condamnarea lui Berlusconi risca sa genereze o criza politica de proportii, in contextul in care Guvernul condus de Enrico Letta este sustinut atat de Partidul Democrat (de stanga), cat si de formatiunea lui Berlusconi, PdL. Ministrii si parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi au avertizat ca sunt pregatiti sa demisioneze in semn de protest fata de condamnarea definitiva a fostului premier, care solicita reformarea justitiei, amenintand cu alegeri anticipate. "Este o sentinta fara fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi", a declarat Berlusconi vineri dupa-amiaza, conform Corriere della Sera.

Liderii grupurilor PdL din Senat si Camera Deputatilor, Renato Schifani si Renato Brunetta, au avertizat ca vor merge la Presedintie pentru a prezenta demisiile tuturor membrilor formatiunii care detin functii guvernamentale sau locuri in Parlament. La randul sau, secretarul general al PdL, Angelino Alfano, care este si ministru de Interne in Guvernul de uniune dreapta-stanga condus de Enrico Letta, a declarat dupa reuniune: "Suntem pregatiti sa demisionam pentru a ne apara idealul".

Avocatii fostului premier italian vor avea la dispozitie 30 de zile pentru a stabili masurile alternative inchisorii. In practica, optiunea avocatilor apararii va putea fi anuntata pana pe 16 septembrie, dat fiind ca va fi si o perioada de vacanta. Avocatii vor trebui sa propuna arestul la domiciliu sau munca in folosul comunitatii.

Cazul se refera la achizitionarea de catre trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, apartinand familiei lui Silvio Berlusconi, a fost gasit vinovat ca a cumparat drepturi de difuzare, in intervalul 1995 - 1998, la preturi majorate intentionat, prin intermediul unor companii offshore, in scopul comiterii unor fraude fiscale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri