Washingtonul a anuntat prelungirea pana la 10 august a masurii de inchidere a 19 ambasade si consulate din Africa si Orientul Mijlociu, ca masura de securitate in urma unor amenintari cu atentate din partea Al-Qaida, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Lista include 15 reprezentante diplomatice deja inchise duminica, precum si alte patru, a precizat Departamentul de Stat intr-un comunicat. Mai multe alte reprezentante diplomatice inchise duminica se vor redeschide luni, a adaugat sursa citata.

"Nu este vorba despre o indiciu care se refera la o serie de noi amenintari, ci mai degraba de angajamentul nostru de a fi prudenti si de a lua masurile adecvate pentru protejarea personalului nostru, inclusiv a angajatilor locali si vizitatorilor misiunilor noastre", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Washingtonul a anuntat joi ca cel putin 25 dintre reprezentantele sale diplomatice vor fi inchise duminica, dupa ce au fost interceptate mesaje din partea unor oficiali de rang inalt ai Al-Qaida.

Statele Unite sunt in stare de alerta, a subliniat Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru Securitate Interna din Camera Reprezentantilor, evocand "una dintre amenintarile cele mai credibile si mai precise pe care le-a vazut din 11 septembrie". Un atentat pare "iminent", a declarat el pentru CBS.

Peter King, membru al Comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor, a subliniat ca serviciile de informatii evoca "faptul ca acesta ar trebui sa fie un atentat enorm si au fost citate si cateva date". "Credem ca se va intampla cel mai probabil in Orientul Mijlociu sau in jurul unei ambasade, dar nu exista nicio garantie", a adaugat el.

"Exista un flux semnificativ care evoca amenintari si fata de acesta trebuie sa reactionam noi", a explicat pentru ABC generalul Martin Dempsey, seful Statului Major american. Amenintarile cu atentate ale Al-Qaida vizeaza toate interesele occidentale, a avertizat el, adaugand ca acestea sunt "mai specifice" decat au fost pana in prezent.

Potrivit comunicatului Departamentului de Stat, reprezentanntele diplomatice din Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riyad, Dhahran, Djeddah, Doha, Dubai, Kuwait, Manama, Mascat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali si Port Louis vor fi inchise de luni pana sambata.

Printre cele care vor ramane deschise pentru administrarea afacerilor curente luni figureaza Dhaka, Alger, Nuakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra si Erbil, potrivit comunicatului.

Marea Britanie, Germania si Franta au anuntat, la randul lor, ca isi vor inchide ambasadele la Sanaa, capitala Yemenului, duminica si luni, dupa alerta lansata sambata de Washington.

Canada a decis sa isi inchida preventiv, duminica, reprezentanta diplomatica din capitala Bangladeshului, Dhaka.

Cu o zi inainte de inchiderea temporara a ambasadelor Statelor Unite in lumea araba, in Israel, precum si in Afganistan si Bangladesh, a avut loc, sambata, la Casa Alba o reuniune la varf consacrata amenintarilor teroriste ale Al-Qaida.

Prezidata de consilierul pentru Securitate Nationala Susan Rice, aceasta reuniune s-a desfasurat in prezenta secretarului de Stat John Kerry, a secretarului Apararii Chuck Hagel si a secretarului pentru Securitate Interna Janet Napolitano. Au asistat, de asemenea, directorii CIA, FBI, al Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA), precum si ambasadoarea Statelor Unite la ONU.

Presedintele Barack Obama a ordonat inca de vineri seara luarea "tuturor masurilor necesare pentru protejarea americanilor".

La scurt timp dupa Washington, Interpol a lansat, sambata, o alerta mondiala de securitate invitand la vigilenta sporita toate tarile membre in fata amenintarii Al-Qaida.


Sursa foto: Casa Alba

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri