Un numar tot mai mare de francezi din apropierea granitei cu Germania se angajeaza in tara vecina unde rata somajului este de doua ori mai redusa, evidentiind astfel diferentele majore dintre cele 17 state ale zonei euro in privinta piata muncii, potrivit Bloomberg.
Somajul in regiunea franceza Alsacia este de circa 10%, in timp ce de partea cealalta a Rinului, in landul german Baden-Wuerttemberg, se situeaza la aproximativ 4%.

Alsacia simbolizeaza integrarea politica si economica a Europei incepand din anii '50. Regiunea a intrat in componenta Germaniei in 1871, in urma razboiului franco-prusac, a revenit Frantei la sfarsitul Primului Razboi Mondial in 1918 si din nou sub controlul Germaniei in Al Doilea Razboi Mondial. Franta a recuperat provincia de granita in 1945, odata cu retragerea ocupatiei naziste. In prezent, in orasul Strasbourg isi are sediul Parlamentul European, un simbol al reconcilierii europene.

Franta vs. Germania pe piata muncii

Dupa introducerea euro, Franta nu a reformat piata muncii in aceeasi masura ca Germania. Autoritatile de la Berlin au adoptat in urma cu un deceniu o serie de masuri sustinute de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder. Schimbarile au imbunatatit eficienta sistemului de a plasare a fortei de munca, au redus ajutoarele acordate somerilor si posibilitatile de pensionare anticipata, impingand un numar ridicat de persoane sa accepte posturi part-time sau temporare.

In timpul crizei financiare din 2008-2009, flexibilitatea pietei muncii a ajutat Germania sa mentina o rata scazuta a somajului.

In Franta, piata muncii este reglementata printr-un set de reguli de 3.200 de pagini, care organizeaza totul, de la clasificarea slujbelor la modul in care pot fi facute concedierile. Parlamentul a aprobat un pachet de reforme in luna mai, dar acestea sunt insuficiente, afirma reprezentanti ai mediului de afaceri.

Cancelarul german Angela Merkel a incercat in mod repetat sa-l determine pe presedintele francez Francois Hollande sa imbunatateasca competitivitatea economica a tarii. Germania este cea mai mare economie din zona euro, iar Franta a doua. Merkel incearca sa limiteze extinderea crizei din tarile de la periferia zonei euro, dupa ce cinci state au avut nevoie de programe de ajutor financiar.

In acest context, autoritatile locale din landul Baden-Wuerttemberg, unul dintre cele mai prospere din Germania, incearca sa stimuleze legaturile cu Alsacia. In Baden-Wuerttemberg au sediul companii precum Daimler si SAP, precum si mii de companii de marime medie.
Aproximativ 24.000 de persoane din Alsacia, dintr-o forta de munca totala de 1,2 milioane, au facut naveta anul trecut pentru a lucra in Baden-Wuerttemberg si landul invecinat Renania-Palatinat, in crestere fata de minimul a 12 ani, de 22.500 de persoane, inregistrat in 2010, a declarat un reprezentant al agentiei franceze pentru ocuparea fortei de munca.

Cel mai ridicat numar de angajati francezi a fost inregistrat in cele doua landuri la sfarsitul anilor '90, de 34.000.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri