Cei 25 de ministri de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, miercuri seara, propunerea Comisiei Europene referitoare la aderarea Sloveniei la zona euro in 2007, dar au respins momentan candidatura Lituaniei, din cauza inflatiei peste criteriile stabilite la Maastricht, informeaza Rompres.

"Suntem incantati sa facem din Slovenia a 13-a tara membra a zonei euro si dorim ca si Lituania sa poata adera ulterior", a declarat ministrul austriac de Finante, Karl-Heinz Grasser, la sfarsitul reuniunii ministrilor europeni de Finante si ai Economiei (Ecofin).

Lituania trebuia sa aiba o inflatie sub 1,63 la suta si a avut de 1,7 la suta, fiind astfel respinsa la limita.

Oficialul austriac a precizat ca subiectul candidaturii Lituaniei va fi retras de pe ordinea de zi a summit-ului sefilor de stat si de guvern, programat a se desfasura la Bruxelles in zilele de 15 si 16 iunie.

Comisia Europeana, in tandem cu Banca Central Europeana, au recomandat la data 16 mai 2006 intrarea Sloveniei in zona euro la data de 1 ianuarie 2007 si au amanat pentru moment candidatura Lituaniei din cauza inflatiei mult prea ridicate. Urmeaza acum ca decizia de aderare a Sloveniei la zona euro sa fie semnata formal la data de 11 iulie de ministrii europeni de Finante, care vor fixa si rata de schimb a monedei nationale a Sloveniei (tolarul) in moneda euro.

Decizia acceptarii Sloveniei si a respingerii Lituaniei a provocat multe ore de dezbateri Est-Vest. Unele state est-europene au sprijinit tara baltica, in timp ce statele vest-europene au insistat asupra unei interpretari stricte a regulilor.

Drept consecinta, si alte state est-europene cu crestere economica puternica vor avea dificultati in adoptarea euro din cauza rapidei rate de crestere economica care a generat o inflatie mai mare decat se poate accepta.

In cazul Lituaniei, ministrii au indicat ca inflatia de 2,7 la suta contravine criteriului de "stabilitate al preturilor" din Tratatul de la Maastricht.

"Nu mai este loc pentru discutii - acestea sunt regulile jocului", a declarat presedintele intrunirii, ministrul austriac de finante, Karl-Heinz Grasser. "Nu suntem pregatiti sa schimbam regulile la jumatatea jocului", a mai adaugat Grasser.

Si mai rau stau Polonia si Ungaria, care nu numai ca au probleme cu inflatia, dar nu pot sa controleze nici deficitele publice, a precizat ministrul austriac.

Conform regulilor Uniunii Europene, tarile care urmeaza sa adopte euro trebuie sa-si mentina deficitul bugetar sub nivelul de trei la suta din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), datoriile publice sub 60 la suta din PIB si rata inflatiei la media primelor trei tari din UE cu cea mai mica inflatie, care la momentul actual este de 2,63 la suta.

In timp ce Lituania a subliniat ca cifra de inflatie aproape intruneste criteriul din Tratat, ministrii de finante au considerat aceasta consideratie "de nesustinut", estimand ca inflatia tarii baltice va fi in curand de 3,5 la suta, ca medie anuala pentru anul in curs. Prin contrast, Slovenia a fost considerata a indeplini toate criteriile.

Cand au fost voci care au sustinut ca Lituania are o economie puternica, Grasser a insistat ca regulile sa fie aplicate mecanic, fara exceptii.

Lituania a inregistrat o crestere economica de 8,8 la suta, in trimestrul unu al anului curent si economia lituaniana ar putea reprezenta o oferta avantajoasa, putand "alapta" o economie covalescenta cum e cea a eurozonei. "Pare total ilogic", a declarat ministrul de finante lituanian, Zigmantas Balcytis. Republica Ceha, Polonia, Slovenia si Ungaria au sprijinit Lituania, in demersul ei.

Un rationament economic elementar sugereaza ca cea mai buna metoda de a scadea inflatia este aceea de a reduce cresterea economica, a declarat ministrul lituanian.

"Noi vrem sa intram in zona euro si sa crestem repede, dar se presupune ca trebuie sa franam cresterea pentru a creste, urmand ca apoi sa acceleram cresterea din nou, cand vom fi in eurozona? Este fara sens", a declarat adjunctul ministrul de finante al Lituaniei, Rolandas Krisciunas.

"Nu este nici o conexiune mecanica necesara intre crestere economica si inflatie", a declarat ministrul austriac de finante.

Lituania se asteapta ca admiterea in eurozona sa nu se amane cu prea mult timp, a declarat Grasser.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri