Care este cel mai renumit brand originar din Rusia pe plan extern? Probabil ca toata lumea au auzit pana acum de companiile de petrol si gaze naturale Gazprom sau LukOil, dar economia Rusiei dispune de multi giganti industriali care pot rivaliza cu firmele vestice.
Federatia Rusa este cea mai intinsa tara din lume, una dintre cele mai populate si este impartita administrativ in 88 de subjecte (echivalentul judetelor la noi), cu grade diferite de autonomie. Si pentru fiecare dintre aceste subjecte exista cate o companie reprezentantiva, arata mapsontheweb.

De exemplu, Lukoil este cea mai mare companie petroliera din Rusia din punct de vedere al rezervelor, productiei si rafinarii titeiului, cu peste 150.000 de angajati, asigurand circa 20% din productia de titei ruseasca (79,8 milioane tone), iar la nivel global reprezinta aproximativ 2% din productia totala mondiala.

La randul sau, Gazprom, tot o companie energetica, este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume si e controlata de statul rus. In noiembrie 2007, capitalizarea companiei a ajuns la 302 miliarde dolari, facand-o, in aceasta privinta, a treia din lume, dupa ExxonMobil si General Electric si prima din Europa.

De asemenea, Rosneft este cel mai mare producator de petrol din Rusia. Compania este detinuta de statul rus si a avut in anul 2007 un profit net de 12,86 miliarde de dolari. Rosneft detine cele mai importante zacaminte petroliere din Rusia, cumparate de la firma falimentara Yukos cu ocazia licitatiilor fortate de statul rus, in decembrie 2004.

O alta companie, reprezentata pe harta este MTS, cel mai mare operator de telefonie mobila din Rusia si CIS cu peste 100 de milioane de abonati.

Recunosti si alte branduri de companii rusesti?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri