Germania profita din plin de pe urma crizei din Zona Euro! Cererea puternica a investitorilor pentru obligatiunile guvernamentale germane care cauta un "refugiu sigur" a dus la reducerea consistenta a dobanzilor si randamentele acestor active financiare, oferind Germaniei economii de 41 de milioane de euro pentru intervalul 2010-2014.
Daca Germaniei ii este mult mai usor sa se imprumute pe pietele financiare, criza financiara a "costat" liderul Uniunii Europene doar 599 milioane de euro, scrie publicatia germana Der Spiegel.

Conform datelor puse la dispozitie de catre Ministerul de Finante din Germania, liderul Zonei Euro va economisi un total de 40.9 miliarde de euro, din platile aferente dobanzilor datorate in anii 2010-2014. Suma prezentata rezulta din diferenta dintre dobanzile actuale si cele bugetate pentru perioada mentionata.

Astfel, potrivit sursei citate, daca in 2010 dobanzile planificate au fost de 36,8 miliarde de euro, plata efectiva a insumat 33,1 miliarde de euro. La fel si in 2011 (36,1 / 32,8) si 2012 (36,4 / 30,5), iar pentru 2013 (40,6 / 31,6) si 2014 ( 48,1 / 29,1), Germania va beneficia de economii extrem de consistente. In total, aproape 41 de miliarde de euro.

In medie, rata dobanzii la toate noile eminiuni de titluri de stat a scazut cu aproape un punct procentual in perioada 2010-2014. Investitori financiari considera Germania drept un debitor sigur in special datorita finantelor sale solide.

Economiile cu dobanzile, combinate cu veniturile fiscale neasteptat de mari, generate de o economie puternica au condus, de asemenea, la o scadere necesarului de imprumut pentru Germania. Intre 2010 si 2012, guvernul german s-a imprumutat cu 73 de miliarde de euro mai putin decat era planificat.

Ministerul Finantelor din Germania incearca sa maximizeze beneficiile ratelor scazute ale dobanzii prin plasarea mai multor obligatiuni pe termen lung, in conditii avantajoase. Intre 2009 si 2012, proportia titlurilor pe termen scurt cu scadente mai mici de trei ani a scazut la 51% la 71%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri