Autoritatea de reglementare nucleara din Japonia a evaluat miercuri la "nivelul 3", ce corespunde unui "incident grav" pe scara internationala a evenimentelor nucleare (INES), o scurgere de 300 de tone de apa puternic radioactiva care s-a produs in ultimele zile la centrala Fukushima, relateaza AFP.
In acest clasament, nivelul 3 pe scara de la 0 la 7 corespunde "scurgerii unei cantitati mari de materie radioactiva in interiorul instalatiei", relateaza Mediafax.

Totusi, inainte de a lua o decizie difinitiva, autoritatea a hotarat, in cadrul unei reuniuni de miercuri dimineata, sa ceara parerea privind pertinenta acestui clasament Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si sa se pronunte dupa primirea raspunsului din partea acesteia.

Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 ramane in ansamblul sau clasat la nivelul 7, cel mai ridicat, ce corespunde unor "efecte considerabile asupra sanatatii si mediului".

De mai multe zile, dintr-un rezervor de stocare a apei partial contaminate instalat in mijlocul altor catorva sute s-au scurs 300 de tone de apa radioactiva, care s-a raspandit pe si in solul centralei nucleare.

Radioactivitatea masurata la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor balti era de aproximativ 100 de milisieverti pe ora, potrivit companiei care administreaza centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO).

Un lucrator care s-ar expune acestui nivel al acumula intr-o ora doza maxima autorizata in cinci ani in prezent in Japonia, pentru angajatii din sectorul nuclear.

Apa a fost descoperita luni, in jurul orei 09.50 (03.50 ora Romaniei). TEPCO a reusit, marti, sa localizeze cu precizie rezervorul din care se scurge apa. In cisterna au ramas aproximativ 670 de tone, o cantitate pe care compania a inceput sa o pompeze pentru o transfera intr-un rezervor intact.

TEPCO incearca, de asemenea, sa recupereze apa raspandita pe sol si care s-a infiltrat partial.

Un litru din aceasta apa contine aproximativ 80 de milioane de becquereli de strontiu si alte elemente radioactive care degaja raze beta.

Aceasta scurgere este un incident suplimentar in lunga serie de probleme de gestionare a apei contaminate, provenite in parte de la stropirea reactoarelor avariate, un mijloc de racire indispensabil pentru a se evita incalzirea combustibilului topit.

Aceasta scurgere din rezervor este pana in prezent unul dintre cele mai grave incidente produse de cand centrala a fost considerata stabilizata, respectiv din decembrie 2011, cand reactoarele au fost declarate in "stare de oprire la rece".

Un studiu de impact al radiatiilor emise la catastrofa de la Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde este situata centrala atomica a aratat ca 18 minori au cancer de tiroida, dar legatura cu dezastrul nuclear nu a fost totusi stabilita, relateaza AFP.

Un comitet de supraveghere a sanatatii locuitorilor din regiune a efectuat teste pe 200.000 de persoane cu varste de pana la 18 ani.
Numarul cazurilor de cancer confirmate este in prezent de 18, respectiv cu sase mai multe decat la precedentul raport datand din iunie si efectuat pe un numar mai mic de persoane. Numarul cazurilor suspecte a trecut de la 15 la 25.

Specialistii mandatati de autoritatile prefectorale tind sa creada ca aceste cazuri nu sunt legate direct de accidentul nuclear din 11 martie 2011. Ei isi bazeaza afirmatiile pe datele comparative, in special in cazul dezastrului de la Cernobil, din 1986, din Ucraina.

Potrivit lor, ar fi prea devreme pentru aparitia unor cazuri de cancer, la putin peste doi ani de la catastrofa, in timp ce se estimeaza ca sunt necesari intre trei si cinci ani pentru a se putea stabili o legatura cauza-efect.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri