Economiile tarilor care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 au beneficiat din plin de pe urma extinderii deoarece au inregistrat cresteri importante in primul trimestru al acestui an, peste UE-15, aderarea contribuind la cresterea exporturilor, investitiilor, majorarea salariilor si a cheltuielilor de consum, informeaza Bloomberg, consultat de Rompres
Republica Ceha a cunoscut o crestere record de 7,4%, Letonia de 13,1%, iar Slovenia a crescut pe plan economic cu peste cinci%. Produsul Intern Brut ungar a crescut cu 4,6% fata de anul trecut. Cresterea economiei Slovaciei a depasit sase%, iar cea a Poloniei cinci%.

Fostul Bloc Sovietic a profitat de disparitia barierelor comerciale dupa aderarea la UE, investitiile UE in autostrazi, cai ferate si facilitati de productie ridicandu-se la circa 250 miliarde dolari. General Electric si Peugeot Citroen sunt printre companiile importante care au venit in est pentru a construi fabrici, a crea locuri de munca, ceea ce a adus la majorarea salariilor si cresterea consumului.

Cele 10 economii care au aderat la UE in 2004 au inregistrat in 2005 o crestere in medie, cu 4,4%, fata de 1,2%, cresterea economica a celor 12 tari din zona euro. Pe primul trimestru, zona euro, a crescut cu 1,9%. Cresterea economiei cehe, cifrata la 130 miliarde dolari, a doua economie din cele 10 tari are au aderat la 1 mai 2004, a atins 6,9% in al IV-lea trimestru al anului trecut, cel mai inalt nivel atins de la separarea tarii de Slovacia in 1993. Salariile au crescut, de asemenea, intr-un mod accelerat in ultimii doi ani. in Letonia, salariile nete s-au majorat in medie cu 19,2% in primul trimestru din 2006, potrivit birourilor statistice din grupul celor 10.

Apartenenta la UE atrage investitorii

In Republica Ceha, salariile nominale au cresut cu 13% din martie 2004, desi salariul mediu lunar de 847 de dolari este mult sub cel din Germania, unde salariul mediu este 4.000 de dolari. Noile fabrici construite de Peugeot si Toyota in zona au ajutat exporturile din Cehia.

Ungaria, pe de alta parte, si-a revizuit procentul de crestere pe primul trimestru cu un punct procentual, de la 4,5 la 4,6%, din cauza cresterii cererii pentru produsele unor companii care si-au mutat facilitatile de productie aici, un exemplu in acest caz fiind compania Suzuki Motor Company. Economia ungara, estimata la 104 miliarde de dolari, a III-a din zona, a beneficiat si de pe urma cresterii investitiilor, in special cele publice axate pe constructia de autostrazi.

Economia letona estimata la 16,7 miliarde dolari a crescut intr-un ritm mai rapid deoarece dezvoltarea sectorului imobiliar a provocat o crestere economica importanta, ceea ce nu exclude insa posibilitatea incalzirii economiei Letoniei, care a depasit in primul trimestru cresterea inregistrata pe ultimele trei luni ale anului trecut, de 10,5%. Efectul negativ produs de crestere economica il constituie accelerarea inflatiei, in special in statele baltice, ceea ce ar putea amana adoptarea monedei unice.

Tarile candidate pentru aderarea la euro trebuie sa pastreze inflatia la un procent de de maxim 1,5% peste media inflatiei inregistrata de primele trei tari cu cele mai scazute rate din zona euro. De asemenea, tarile candidate trebuie sa fie atente la atingerea tintelor privind deficitele de cont curent, datoria publica si stabilitatea monetara. Anul trecut, inflatia in estul Europei s-a cifrat in media la 3,3%, fata de 1,2% in zona euro.

Efectele expansiunii UE au depasit insa si granitele Uniunii, cu o crestere accelerata in Bulgaria si Romania, care se asteapta sa adere in 2007.

Economia Romaniei a crescut cu 6,9% pe primul trimestru, crestere provocata de explozia consumului si a industriilor de constructii si financiara. PIB-ul Bulgariei, in schimb, a crescut in medie cu 5,5% la sfarsitul trimestrului patru al anului trecut, economia fiind incurajata de investitiile masive si cresterea consumului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri