Guvernul de la Moscova incearca sa ridice cota titeiului tranzactionat in mod liber pe piata si sa impuna sortimentul Urali alaturi de marcile WTI si Brent
Vineri, Moscova a incheiat primul contract cu petrol din Urali, cu scadenta in iulie, la pretul de 1.751 de ruble barilul (65,2 dolari), pentru o cantitate de 10 barili. Plata contractelor cu petrolul din Urali va fi realizata in ruble, conform cotatiilor Platts, informeaza RIA-Novosti.

Aceasta prima tranzactie marcheaza nasterea unei noi piete RTS in sectiunea contractelor la termen FORTS. Totodata, au fost lansate si contractele la termen cu aur. Potrivit comentariilor de pe piata rusa, citate de Izvestia si reluate de RIA-Novosti, contractele RTS nu sunt destinate decat speculatiei, un proiect alternativ si de amploare urmand sa fie lansat in paralel in aceasta luna la Londra. "Nasterea contractelor la termen cu petrolul din Urali este un pas catre confirmarea unui standard rusesc al petrolului, comparabil cu cel atins de marcile WTI si Brent", a declarat Jacques der Megreditchian, presedinte al sistemului comercial RTS.

O miza importanta a noului proiect este valorificarea petrolului din Urali la pret real, dat fiind ca el se vinde actualmente cu 5 pana la 7 dolari mai ieftin decat sortimentul Brent, si numai intr-o proportie de 1-2% este destinat pietei libere. Potrivit opiniilor exprimate de catre autorii proiectului, existenta negocierilor petroliere la Moscova ar trebui sa mobilizeze banii investitorilor rusi, dat fiind ca, pana in prezent, piata a fost dominata de straini. In plus, o bursa ruseasca a petrolului este un pas important catre convertibilitatea totala a rublei.

Potrivit expertilor, proiectul RTS nu va conduce la fixarea unui pret echitabil pentru Urali. De fapt, pretul initial pentru contractele la termen in RTS este fixat pornind de la cotatia agentiei internationale Platts, acest indice stabilindu-se la randul sau in functie de pretul de referinta al Brentului. Aceasta legatura, explica expertii, nu va fi rupta pana ce Moscova nu va lansa comertul cu petrol care sa includa si transportul.

Acest nou pas ar putea fi realizat insa chiar in aceasta vara de catre compania rusa Russian Energy Futures impreuna cu Bursa de la New York, NYSE. Negocierile pentru petrolul rusesc cu livrare de la terminalul petrolier de la Primorsk, aproape de Sankt-Petersburg, vor incepe mai intai la Bursa din Londra, iar apoi si la Moscova, de aceasta data insa in ruble.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri