Un emisar al Guvernului american va efectua vineri o vizita in Coreea de Sud, la invitatia Phenianului, cu scopul de a incerca sa obtina eliberarea unui cetatean american detinut incepand din noiembrie 2012, care este bolnav, a anuntat Washingtonul, relateaza AFP
Robert King, Reprezentanul Special al Statelor Unite pentru dosarul drepturilor omului in Coreea de Nord, "va efectua o vizita la Phenian pe 30 august, in cadrul unei misiuni umanitare vizand obtinerea eliberarii cetateanului american Kenneth Bae", a anuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

Acest american de origine coreeana, prezentat ca agent de voiaj, a fost arestat in noiembrie in Coreea de Nord, iar ulterior a fost condamnat, la sfarsitul lui aprilie, la inchisoare. El a fost transferat in urma cu cateva saptamani la un spital, la Phenian, din cauza deteriorarii starii sanatatii.

Washingtonul reclama de patru luni sa fie "imediat amnistiat si eliberat", scrie Mediafax.

King, care are rangul de ambasador, "va cere Coreei de Nord sa il gratieze pe Bae si sa ii acorde o amnistie speciala din motive umanitare, pentru ca acesta sa poata sa se intoarca la familia sa si sa primeasca ingrijiri", a pledat Departamentul de Stat.

Intr-un comunicat separat, Casa Alba s-a declarat "profund ingrijorata de starea sanattii lui Kenneth Bae" si a "indemnat Guvernul nord-coreean sa ii acorde o masura speciala de clementa si sa il lase sa plece impreuna cu ambasadorul King".

Statele Unite au mai trimis emisari in Coreea de Nord, inclusiv pe fostul presedinte Jimmy Carter, cu scopul de a obtine eliberarea unor americani detinuti.

Robert King se afla in Asia de Nord-Est de la 19 august, cu scopul de a relansa o initiativa diplomatica americana cu privire la dosarul nord-coreean. El a efectuat vizite in China, Coreea de Sud si Japonia.

Dupa o intensificare a tensiunii la nivel international la sfarsitul iernii, cand Phenianul a efectuat, in februarie, al treilea test nuclear si a amenintat Statele Unite cu lovituri, tensiunile s-au temperat intre cele doua tari, care nu au relatii diplomatice, dar care comunica via Suedia si un canal la ONU.

Washingtonul afirma ca este pregatit de negocieri cu Coreea de Nord, cu conditia ca aceasta tara sa se angajeze ca renunta la programul nuclear militar.

Diplomatul american Glyn Davies, un expert in probleme nord-coreene, a subliniat in iunie ca tara sa va pune accentul pe drepturile omului in Coreea de Nord, unul dintre punctele extrem de slabe ale regimului stalinist in opinia comunitatii internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri