Piata imobiliara din Cehia traverseaza un nou boom si a revenit aproape de nivelurile record inregistrate in 2007, varful din perioada premergatoare crizei, dupa reducerea puternica a dobanzilor la creditele ipotecare, care au ajuns in iunie la o medie de 2,95%, potrivit unei analize Bloomberg.
Banca centrala a Cehiei a redus dobanda cheie pana aproape de zero, facilitand cea mai puternica crestere din 2007 a pietei imobiliare si a creditelor ipotecare, in pofida dificultatilor din alte parti ale Europei, noteaza Mediafax.

Potrivit analistilor, boom-ul actual poate fi considerat mai degraba o vanatoare de credite ipotecare ieftine si nu un balon speculativ, deoarece cumparatorii cauta in general locuinte, si nu proprietati pe care sa le vanda ulterior la preturi mai ridicate.

Dobanda medie la creditele ipotecare din Cehia a coborat in iunie la un minim istoric de 2,95%, fata de 3,61% la jumatatea anului trecut, potrivit companiei de consultanta Fincentrum Hypoindex. In prima parte a anului 2008, dobanzile se apropiau de 6%.

Spre comparatie, dobanzile medii la creditele ipotecare in forinti unguresti sau lei romanesti depasesc 8%, in timp ce in Ucraina ratele sunt mai mari de 20%, noteaza Bloomberg.

"Nu ne asteptam la un asemenea salt al tranzactiilor in prima parte a acestui an. Nu ne-am fi imaginat ca vom reveni vreodata aproape de recordurile din 2007", comenteaza directorul general al Hypotecni Banka, cel mai mare creditor ipotecar din Cehia.

Bancile din Cehia au acordat in prima jumatate a anului 45.543 de credite ipotecare, in valoare totala de 74,3 miliarde coroane (2,9 miliarde euro), fata de 35.780 credite in valoare de 59,8 miliarde coroane in aceeasi perioada din 2012, potrivit Hypoindex. In primul semestru al anului 2007, varful istoric al pietei cehe, bancile au acordat 45.505 credite ipotecare, in valoare de 75,7 miliarde coroane.

"Dobanzile scazute reprezinta numai unul dintre motivele pentru care ne merge bine. Preturile proprietatilor s-au mentinut relativ stabile in ultimii ani si nu vedem un balon speculativ pe piata", comenteaza seful Hypotecni Banka, institutie de credit cu active de aproape 8 miliarde euro la finele anului trecut, controlata de grupul belgian KBC.

Dobanda de politica monetara practicata de banca centrala a Cehiei este de 0,05%, fata de o dobanda cheie de 0,5% stabilita de Banca Centrala Europeana la nivelul zonei euro.

Industria prelucratoare din Cehia a crescut in iulie pentru cea de-a patra luna consecutiv, iar economia a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea, dupa o perioada prelungita de recesiune.

"Increderea s-a imbunatatit, iar piata imobiliara este considerata din nou o investitie buna, in parte si pentru ca nu prea exista alternative in acest moment. In prezent, cumparatorii nu se asteapta sa obtina profit prin vanzarea apartamentului peste doi ani. Proprietatile reprezinta mai degraba o zona de siguranta", explica un director al companiei de brokeraj Jones Lang LaSalle.

El estimeaza ca vanzarile de apartamente noi din Praga ar putea creste cu pana la 15% in acest an, mai ales datorita preturilor avantajoase de la marginea capitalei fata de nivelurile din 2007-2008.

Odata cu reducerea dobanzilor, vanzarile de apartamente noi au ajuns sa depaseasca ritmul in care se construieste in Praga.

"Piata ceha este pregatita pentru mai multe proiecte rezidentiale. Unele proprietati noi se vand foarte bine, chiar si cele cu dotari de baza", a declarat pentru Bloomberg Doron Klein, directorul general al AFI Europe Cehia.

AFI, cu activitati in principal in zona proprietatilor comerciale si de birouri, detine active in sapte state est-europene, printre care si Romania.

Reprezentantii bancii Ceska Sporitelna estimeaza ca dobanzile la credite ipotecare ar putea creste cu 0,2-0,3 puncte procentuale in a doua jumatate a acestui an, dar nu se vor apropia prea curand de nivelurile din 2008, de aproape 6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri