Cele cinci luni de dispute din industria otelului se apropie de un deznodamant: pentru prima oara, Arcelor a respins in mod oficial oferta de preluare a Mittal
Arcelor, al doilea producator mondial de otel, a respins in mod oficial oferta imbunatatita de preluare din partea liderului pietei Mittal Steel. Anuntul a fost realizat dupa ce pe 8 iunie reprezentantii celor doua companii s-au intalnit pentru prima oara, duminica avand loc intrunirea Consiliului de Administratie al Arcelor. Producatorul european de otel a refuzat peste 25 de miliarde de euro, aceasta reprezentand o oferta imbunatatia a indienilor de la Mittal, care oferisera initial 18,6 miliarde de euro pentru producatorul european.

Intr-o declaratie oficiala Arcelor a motivat decizia sa prin faptul ca oferta Mittal este inadecvata deoarece subevalueaza in continuare valoarea companiei, si a recomandat actionarilor sai sa accepte fuziunea cu producatorul rus Severstal, al treilea jucator pe piata mondiala a otelului. In declaratie se mai arata ca oferta initiala a Mittal a fost de asemenea mai mica decat valoarea Arcelor, fapt dovedit de imbunatatirea ulterioara a ofertei. Oficialii Arcelor au mai motivat decizia lor prin ignorarea rezultatelor financiare inregistrate in 2005 si in primul trimestru din 2006, care au fost peste asteptari, Mittal neprezentand un plan coerent de afaceri bazat pe actuala pozitie a producatorului european.

In schimb, Consiliul de Administratie al Arcelor a recomandat fuzinea cu Severstal, care ar crea campionul mondial al otelului si cea mai profitabila companie din industrie. Arcelor si-a anuntat pe 26 mai intentia de a achizitiona producatorul rus contra a 12,1 miliarde de euro, pentru a contracara expansiunea indiana a Mittal Steel. Fuziunea cu Severstal va fi analizata pe 30 iunie la urmatoare intrunire a Consiliului de Administratie al Arcelor.

Mittal a dat de asemenea publicitatii o declaratie oficiala in care califica oferta sa ca reprezentand cea mai buna varianta posibila pentru actionarii Arcelor, adaugand ca nu va face o imbunatatire a acesteia. Cu toate acestea, analistii cred ca Mittal nu si-a jucat ultima carte in aceasta disputa, pana pe 30 iunie fiind timp destul pentru alte negocieri intre cei doi giganti mondiali ai otelului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri