Presedintele Autoritatii Canalului Suez a declarat ca Egiptul a reusit sa dejoace, sambata, un atac "terorist" impotriva unui vapor vizand sa intrerupa traficul maritim pe aceasta axa maritima cruciala in Orientul Mijlociu, relateaza AFP.
Amiralul Mohab Mamich a declarat ca "un terorist" a lansat un atac impotriva unei nave sub pavilion panamez, adaugand, citat intr-un comunicat, ca acest lucru a "esuat total, fara sa provoace pagube navei sau incarcaturii", noteaza Mediafax.

In comunicat nu se ofera vreun detaliu despre natura acestui atac, care a fost comis la ora 12.30 GMT (15.30, ora Romaniei), insa unele surse au declarat ca au auzit doua explozii puternice la bordul navei.

Armata a dat ordin sa fie consolidate masurile de securitate in jurul acestei axe strategice si a actionat "cu fermitate" fata de aceasta tentativa de intrerupere a traficului pe canal, se arata in continuare in text.

Sambata, traficul continua in mod normal, 45 de nave traversand in ambele sensuri, alte 55 fiind asteptate duminica, potrivit aceleiasi surse.

Canalul, care asigura legatura intre Marea Rosie si Marea Mediterana, este deosebit de sensibil, in contextul in care o serie de tari, cu Statele Unite in frunte, intentioneaza sa efectueze atacuri asupra Siriei si in care mai multe distrugatoare, in special americane, brazdeaza apele in regiune in vederea unei operatiuni.

Armata egipteana a lansat recent o vasta operatiune in Peninsula Sinaiul de Nord, care margineste canalul, devenita baza din spatele frontului pentru numerosi militanti islamisti inarmati. Ea a consolidat si masurile de securitate in tara, aflata in stare de urgenta, in care o interdictie de circulatie pe timpul noptii este impusa in majoritatea provinciilor, in urma dispersarii sangeroase a sustinatorilor fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, destituit pe 3 iulie de militari.

Pe de alta parte, agentia Mena a anuntat arestarea persoanei suspectate de asasinarea a 25 de politisti, pe 19 august, in cel mai sangeros atac comis in aceasta peninsula instabila in ultimii ani.

Adel Mohammed Ibrahim - condamnat deja, in absenta, la pedeapsa capitala, pentru comiterea unor atentate -, a fost arestat impreuna cu alti "teroristi" in capitala regionala Al-Arich, a precizat Mena, adaugand ca acesta a recunoscut ca este responsabil de acest atac impotriva fortelor de securitate.

Persoane inarmate suspectate ca fac parte din miscarea radicala islamista au atacat, pe 19 august, doua minibuze apartinand politiei in timp ce se deplasau ssre orasul Rafah, unde se afla punctul de trecere spre Fasia Gaza, omorand 25 de persoane.

Grupari islamiste radicale si-au instalat baza din spatele frontului in Sinaiul de Nord, o zona desertica si locuita de o populatie majoritara de beduini, care se afla in relatii dificile cu puterea centrala. Regiunea este, in plus, teatrul unor multiple traficuri de-a lungul frontierei cu Israelul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri