China a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 13 miliarde dolari, in luna mai, putin mai mic decat estimau economistii, dar cu 44 de procente mai mare decat valoarea inregistrata in luna mai a anului 2005, informeaza Rompres. Potrivit datelor furnizate luni de autoritatile vamale chineze, in luna mai exporturile Chinei s-au cifrat la 73,11 miliarde dolari, in crestere cu 25,1 procente comparativ cu perioada similara a anului trecut. De asemenea, importurile s-au cifrat la 60,11 miliarde dolari, in crestere cu 21,7 procente intr-un an.

Pe ansamblul primelor cinci luni ale acestui an, China a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 46,8 miliarde dolari. Exporturile au crescut cu 25,7 procente pana la valoarea de 347,32 miliarde dolari, iar importurile au crescut cu 22 la suta pana la valoarea de 300,53 miliarde dolari.

Excedentul comercial de 13 miliarde dolari inregistrat in luna mai este cea mai mare valoare inregistrata de China in acest an, comparativ cu 10,46 miliarde dolari in aprilie 2006 si noua miliarde dolari in luna mai 2005.
in ultimele luni excedentul comercial al Chinei a inceput sa creasca rapid, dupa ce anul trecut aceiasi tara a inregistrat un excedent comercial record de 102 miliarde dolari, mai mult decat triplu decat valoarea de 32 miliarde dolari inregistrata in 2004.

Cu toate acestea, cresterea continua a excedentului comercial nu va face decat sa sporeasca presiunile asupra autoritatilor chineze pentru a liberaliza cursul monedei nationale, SUA si UE, principalii parteneri comerciali ai Chinei, sustinand ca Beijingul mentine in mod deliberat o politica de subevaluare a yuanului pentru a face exporturile chineze mai ieftine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri