Vladimir Putin si Barack Obama si-au strans mana cu raceala si au zambit fortat la Sankt Petersburg, fara sa poata dispersa crisparea care domina summitul G20, relateaza AFP.

Cina, organizata in cadrul somptuos al unui fost palat imperial, nu a facut decat sa "confirme diviziunea" cu privire la Siria, subiectul cel mai fierbinte, a anuntat pe Twitter seful Guvernului italian, Enrico Letta.

In primele doua zile ale reuniunii principalelor puteri din lume, sefii de stat au incercat sa salveze aparentele in fata camerelor de luat vederi.

La sosirea sa, in jurul orei 13.00 GMT (16.00 ora Romaniei), joi, Barack Obama era asteptat ca toti ceilalti demnitari, de presedintele rus pe peluza Palatului Constantin, care domina Golful Finic si este situat la 15 kilometri sud-vest de fosta capitala rusa.

Cei doi oficiali, ale caror relatii s-au deteriorat considerabil in ultimele luni, si-au strans mainile, zambind in fata camerelor si obiectivelor, si au schimbat cateva cuvinte.

Pe scurt, intalnirea a parut de o cordialitate fortata, comparativ, spre exemplu, cu rasetele sincere din timpul strangerii de maini dintre Angela Merkel si Vladimir Putin, scrie Mediafax.

Cu cateva minute inaintea acestor intalniri foarte protocolare, Merkel i-a facut o vizita neanuntata lui François Hollande.

Cancelarul german a venit sa isi apere pozitia, timp de aproximativ 15 minute, impartasita de majoritatea europenilor: respingerea oricarei interventii militare si prioritatea absoluta acordata caii politice.

Siria nu a fost insa singurul subiect care a tensionat ambianta.

Barack Obama si presedintele brazilian Dilma Rousseff au ajuns cu intarziere la cina oficiala, dupa o intalnire bilaterala. Cele doua tari traverseaza o perioada de relatii diplomatice reci, dupa dezvaluirile privind presupusa spionare a lui Rousseff de catre serviciile secrete americane.

Majoritatea invitatilor au ajuns pe jos si in grup, in jurul orei 17.20 GMT (20.20 ora Romaniei), profitand de aceasta scurta plimbare pentru ultimele discutii, de exemplu intre Hollande, Merkel si premierul britanic David Cameron.

In ceea ce ii priveste pe Obama si Putin, diferendele lor nu se limiteaza la conflictul sirian si s-au acumulat de-a lungul mai multor luni, pana in punctul in care presedintele american a anulat un summit bilateral la Moscova in momentul in care Rusia i-a acordat azil politic fostului consultant american Edward Snowden.

La inceputul lui august, presedintele american a ironizat deschis atitudinea lui Vladimir Putin in timpul intalnirilor bilaterale, afirmand ca "seamana cu un strengar care se plictiseste in spatele clasei".

Barack Obama critica periodic legea promulgata in iunie de Vladimir Putin, care condamna la amenzi si in unele cazuri la inchisoare "propaganda" homosexuala. El a promis sa se intalneasca, vineri, la incheierea dezbaterilor G20, cu militantii pentru drepturile homosexualilor din Sankt Petersburg.

"Sunt momente in care (rusii) adopta din nou gandirea Razboiului Rece", a apreciat la inceputul lui august presedintele american.

In aceste conditii, fastul etalat de Putin pentru oaspetii sai, gazduiti in mici palate elegante si delectati joi seara cu un foc de artificii si fragmente din Traviata, pare un pic artificial.

Doar Letta pare sa fi gasit un motiv sa se bucure joi seara, afirmand pe Twitter: "Vinul rosu servit la cina este frantuzesc si vinul alb italienesc. Nu ca am fi sovini dar ...".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri