Papa Francisc, care urmeaza sa participe la o rugaciune in Piata Sfantul Petru, a mobilizat catolicii din lumea intreaga pentru o zi de post impotriva oricarei solutii militare in Siria, extinzandu-si apelul la toate confesiunile si la cei necredinciosi, relateaza AFP.

"Sa se ridice puternic pe tot pamantul strigatul pacii!", a indemnat Papa, cerandu-le celui un miliard de catolici, credinciosilor de toate celelalte religii si ateilor sa se asocieze acestui gest puternic pentru a se opune oricarei interventii staine a armatei in Siria, scrie Mediafax.

De la Bagdad la Ierusalim, de la Mumbai la Buenos Aires, de la Washington la Paris, toti oficialii Bisericii au reluat mesajul energic al Papei Francisc in predici, mesaje telefonice sau pe retelele de socializare.

In Croatia, Bosnia si Albania, sunt prevazute rugaciuni incepand cu ora 17.00 GMT (20.00 ora Romaniei), in acelasi timp cu rugaciunea care va fi condusa timp de patru ore de Papa in Piata Sfantul Petru din Roma.

Initiativa Papei a primit sprijin din partea patriarhilor din Orientul Mijlociu, de multe ori rivali dar uniti de ingrijorarea lor privind o extindere a razboiului din Siria si o ascensiune a islamismului.

In Liban, tara care are o importanta comunitate crestina, patriarhul maronit Bechara Boutros Rai va organiza o rugaciune in bazilica Maicii Domnului a Libanului din Harissa, la nord de Beirut. Vicepresedintele Inaltului consiliu siit seicul Abdel Amir Qabalan a raspuns, de asemenea, favorabil apelului la "post in favoarea pacii in Siria si in Orientul Mijlociu".

In Iordania, "principala celebrare va avea loc in biserica Sayidat Al Salaam (Fecioara Pacii) din Amman in prezenta episcopului Maroun Lahham, nuntiului din Iordania si a mii de alte persoane", a declarat pentru AFP Rifat Bader, directorul Centrului catolic de studii si media. Toti catolicii au primit un mesaj telefonic sau pe reteaua de socializare care ii invita sa "raspunda la apelul Sfantului Parinte".

Printre musulmani, marele muftiu Ahmad Badreddin Hassoun, liderul islamului sunnit din Siria, le-a cerut credinciosilor sa se alature rugaciunii Papei.

Papa se opune oricarui atac al Statelor Unite si Frantei, apreciind ca acesta ar agrava masacrul si ura si nu vor putea fi limitate. Francisc le-a adresat o scrisoare oficialilor G20 reuniti la Sankt Petersburg, cerandu-le "din adancul inimii" sa renunte la orice optiune militara in Siria.

Aceasta zi de post si rugaciune se inscrie in linia de mobilizari a Bisiericii Catolice, la propunerea lui Ioan Paul al II-lea, in timpul razboaielor din Balcani si impotriva unei interventii americane in Irak in 2003, a afirmat cardinalul francez Etchegaray.

Cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, presedintele Consiliului pontifical ce supervizeaza ordinele religioase de pe cele cinci contintente, a cerut sa se raspunda in numar mare apelului in toate bisericile si manastirile de pe glob.
Presedintele italian al Consiliului pontifical al familiei, monseniorul Vincenzo Paglia, a cerut sa li se propuna copiilor sa ia masa intr-o atmosfera de sobrietate si sa fie invitati si bunicii. "Daca unul dintre ei a trait experienta razboiului, sa povesteasca ce inseamna sa traiesti printre bombe, cu incertitudinea zilei de maine si ceea ce inseamna sa te rogi in acele momente", a recomandat el.

"Pacea este un bine care depaseste orice bariera pentru ca este un bine al intregii umanitati", a scris Francisc pe Twitter vineri.

In Assisi (centrul Italiei), orasul Sfantului patron al Pacii, Francisc, pacifistii laici li se vor alatura fratilor Manastirii Sacre pentru a amplasa un banner de mari dimensiuni in culorile curcubeului si vor participa la rugaciune.
Pentru a devansa criticile privind amestecarea riturilor si religiilor, Papa a invitat "toti barbatii si toate femeile de buna credinta sa se alature (...) in functie de locurile si modalitatile adecvate lor".

Comunitatea araba din Italia (Comai) si-a anuntat participarea in Piata Sfantul Petru la o "rugaciune musulmana pentru pace in tot Orientul Mijlociu".

Numeroase miscari laice, in special Partidul Radical Italian si micul partid de extrema stanga SEL, si-au anuntat sustinerea fata de aceasta initiativa.

"Pacea nu exista in natura, este o inventie, ca un oras care se construieste caramida cu caramida", a declarat sambata arhitectul Renzo Piano, care s-a asociat postului in calitate de laic, la fel ca primarul de stanga al Romei, Ignazio Marino, care va merge in Piata Sfantul Petru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri